Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bricken-böckernas författare får Lars Ahlin-stipendiet

Böcker

Lars Ahlin-stipendiet för 2016 går till Vibeke Olsson. Det meddelade stipendiejuryn under en presskonferens på onsdagen. Juryns motivering är att Vibeke Olsson "i Ahlins anda i sitt författarskap frimodigt skildrar de två mest betydelsefulla aspekterna av livet – arbetet och kärleken."

Vibeke Olsson har ett rikt författarskap bakom sig. Hon debuterade som femtonåring med ungdomsboken Ulrike och kriget, om en flicka i andra världskrigets Tyskland. I romanserien om Bricken skildrar hon en kvinnas liv i Svartvik, från uppväxten under tiden för sågverksstrejken 1879 fram till tidigt 1900-tal.

Prissumman är 50 000 kronor. Stipendiaten får också en relief i brons av Lars Ahlin, skapad av Ulf Linde. Stipendiet instiftades 1991 av Sundsvalls kulturnämnd. I juryn sitter representanter för Sundsvalls stadsbibliotek och Lars Ahlin-sällskapet.