Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Briggen Tre kronor af Stockholm angör Sundsvalls hamn: "Huvudsyftet är att undervisa om Östersjön"

Under fredagseftermiddagen var briggen Tre kronor af Stockholm påväg mot Sundsvalls hamn. Båten är byggd i 1850-tals stil och seglar under vår- och höstsäsong omkring i Sverige i syfte att upplysa allmänheten om Östersjöns väl och ve.

Läs även: Höjdarjobbet på briggen Tre kronor – följ med matrosen Elsa längst upp i masten: "Väldigt härlig känsla"

Under fredagseftermiddagen siktades Tre kronor af Stockholm vid Alnö. Då var båten, som är utrustad med två master, en så kallad brigg påväg in mot Sundsvalls hamn.

Verksamheten har ett samarbete med kommunen där man mot att man erbjuder skolklasser, företag och allmänhet vistelse på båten får fri lejd och kajplats.

Syftet med seglatserna, som till våren sker i södra Sverige och norrut under höstsäsong, är att upplysa boende i områden där man ankrar om Östersjöns väl och ve och vad man som privatperson kan göra för att förbättra havets hälsotillstånd. Båten befinner sig i hamnen under tre dagar framöver.

Läs även: Tre kronor af Stockholm har anlänt till Örnsköldsvik

– Vi har ännu inte anlänt i Sundsvall dit vi är påväg för vad vi lite skämtsamt kallar statsbesök. Vi har ett samarbete med kommunen som innebär att vi under de här tre dagarna bland annat kommer att erbjuda skolklasser vistelse och seglats ombord på båten, säger Anders Mannesten VD för Briggen Tre kronor.

Ombord finns utöver den utrustning som var standard ombord på en båt under mitten av 1800-talet även en utställning om Östersjön. Man kommer även att ha arrangemang på kajen i Sundsvall under söndagen.

Båten tar under perioden man ligger i hamnen ombord vem som helst som känner sig sugen på att bevista en båt av den här typen och få sig lite matnyttig information om Östersjön till livs.

– Vi kommer att anlända klockan 18 i Sundsvalls hamn. Det ska nog gå att ta sig under bron även i år, säger Christina Thimrén Andrews, när vi talar med henne per telefon ombord på båten.