Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brinner för Jaguar och rock från England

Benny Lodin brinner för Jaguarbilar och lyssnar helst på engelsk hårdrock från 70-talet. England har han ännu inte besökt men hoppas få mer tid till det som mogen man. Nu fyller Benny från Bergeforsen 60 år och har många framtidsplaner inom bilkulturens område.

Annons

Arbetargrabben Benny Lodin växte upp i bruksmiljön i den del av Matfors som kallas Tallskogen. Hon bodde som ensambarn hos sin mormor och morfar och minns det som en enkel men lycklig tid. Det blev mycket fiske i Ljungan och på vintrarna spelades det oftast ishockey. Kvartershockey var populärt även om det inte fanns någon större klubb i bygden.

– Jag stod på skridskorna varenda ledig dag och jag hade gärna satsat på den sporten, men det fanns inga möjligheter till det i Matfors.

Som för de flesta grabbar på 70-talet så blev mopeden viktig. Benny grundlade ett tekniskt intresse och mopederna blev sociala verktyg för fritid och umgänge.

1972, som 16-åring, fick Benny sommarjobb hos hissföretaget Kone. Det var i samband med bygget av Sundsvalls sjukhus och Benny blev erbjuden jobb direkt efter nionde klass. Benny var snart fast anställd och hos Kone har han blivit kvar under alla år. Det är ett yrkesval som han aldrig har ångrat.

– Jag har alltid haft ett tryggt och bra jobb i kombination med en kreativ fritid, konstaterar Benny.

Benny träffade en tjej i Sundsvall och redan -72 flyttade han till Sundsvall. Först till Sallyhill och sedan Nacksta. Även där skulle det monteras hissar. Höghusområdet växte upp och Benny hade tidvis gångavstånd till jobbet. 1974 var han med och drog i gång Unga Örnar i Nacksta. Benny blev ordförande i Nackstas lokalavdelning av arbetarrörelsens ungdomsorganisation. Där var han ordförande fram till 1977.

– Jag brann mer och mer för rättvisefrågorna och ungdomars rätt till en aktiv och bra fritid. Det utvecklades vidare och jag blev fackligt aktiv.

Benny blev studieorganisator hos Metall avdelning 46 och fortsatte ett fackliga engagemang som fortfarande pågår. I dag är han hedersmedlem i IF-Metall.

Musiken har hela tiden funnits med i bilden. Benny lärde sig tidigt att spela gitarr och 1973 bildades det första kvartersbandet i Nacksta. Som kompgitarrist och sångare fortsatte han i en rad rockband och olika konstellationer. I mitten av 80-talet bildades coverbandet Lighthouse med många spelningar i distriktet. Senare var det dags för trion Roots följt av Junkfood som fanns fram till 2000.

Stora ögonblick var när Benny och hans medmusikanter var förband till The Animals och Lancaster Bombers vid spelningar i Hudiksvall. Frontman i det sistnämnda bandet var Allan Lancaster, en gång basist i Status Quo.

Benny gillar således den engelska rockmusiken bäst och hans stora bilintresse kommer också från England. Redan som liten såg han Jaguarbilar på nära håll i Matfors. Drömmen om att äga en Jaguar förverkligades 2005. I dag har Benny en Jaguar för varje basbehov. En XJR -98 som finbil, en XJS -71 att skruva med och en XJ6 -95 som bruksbil. Det finns även en modern X Type i familjen.

Passande nog är Benny ordförande i Svenska Jaguarklubbens distriktsavdelning i mellersta norrland.