Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister hos flera Sundsvallsföretag – Arbetsmiljöverket kräver bättring

Arbetsmiljöverket ställer krav på flera olika arbetsplatser i Sundsvall att förbättra arbetsmiljön. Inspektionerna visade på brister inom bland annat rutiner vid olycksfall och riskbedömning.

Annons

Mellan mitten av februari och början av mars genomförde Arbetsmiljöverket inspektioner på flera arbetsplatser i Sundsvall. De ska nu rätta till ett antal punkter för att förbättra arbetsmiljön och leva upp till myndighetens krav.

Den arbetsplats som fick flest krav hade åtta olika bristområden som måste åtgärdas. Där fanns bland annat brister i rutiner för att fånga upp och utreda olyckor och tillbud, i arbetet med första hjälpen och krisstöd samt att det saknades en förteckning över de farliga kemiska ämnen som används i verksamheten och att personalen inte informerats om riskerna med dessa.

Gemensamt för de flesta av arbetsplatserna var att det saknades riskbedömning och förebyggande av olika typer av belastningsskador som kan uppkomma vid kroppsarbete. I några fall hade företagen inte heller någon riskbedömning vid olycksfall i arbetet. Ett av dem saknade även tydliga rutiner vid rapportering av olyckor, ohälsa och tillbud.

Ett sätt att förebygga belastningsskador är att utbilda personalen inom ergonomiområdet, något som ett par av företagen får bakläxa för.

På en arbetsplats saknades säkerhetsrutiner och instruktioner för hur personalen ska agera vid våld- och hotsituationer som kan uppstå i verksamheten.

Arbetsmiljöverket kommer inom kort att göra återbesök på några av arbetsplatserna. Då ska de bland annat informera om hur de uppfyllt kraven efter inspektionen.