Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister när det gäller utbetalning av föreningsbidrag

Revisionen visade på brister vid hanteringen av föreningsbidrag.
Nu ställs krav på åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Annons

Kultur- och tekniknämnden betalar varje år ut ungefär två miljoner kronor i bidrag till olika föreningar. Men hur pengarna betalas ut och till vilka har kommunrevisionen gett i uppdrag till en extern revisionsfirma att undersöka.

Nu är granskningen genomförd och en del oklarheter har uppdagats. Bland annat visar undersökningen på att de normer som finns för att dela ut föreningsbidrag inte följs alla gånger. Därför är det, enligt revisorerna, inte helt tydligt vilka villkor som gäller vid utbetalningarna.

Granskningen har lett till att revisionen lämnat en lista med fem punkter som man rekommenderar nämnden att införa. Det handlar om att bestämmelser för hur bidragen ska betalas ut hålls uppdaterade. Rutiner för kontroller ska dokumenteras och nämnden bör överväga en övre beloppsgräns för delegation av beviljade bidrag. En förteckning av beviljade bidrag för underlättande av kontroller bör också genomföras. Dessutom ska det klargöras vilken återrapportering som ska göras till nämnden gällande föreningsbidragen.

Hur nämnden ska genomföra förbättringarna vill revisionen ha svar på före den 28 februari 2016. I svaret bör det också framgå när kultur- och tekniknämnden tänker genomföra förändringarna.