Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta Byström har vunnit pris i Detroit

/
  • Britta Byström är den första skandinaviska kompositören som vunnit priset

Sundsvallsfödde kompositören Britta Byström är årets vinnare av Detroits symfoniorkesters "Elaine Lebendom Memorial Award för kvinnliga kompositörer". Nu ska hon komponera ett verk åt orkestern.

Annons

Varje år delar Detroits symfoniorkester ut ett pris till en framstående kvinnlig kompositör, var helst i världen. I år gick priset för första gången till en kompositör från Skandinavien, närmare bestämt Britta Byström från Sundsvall. Hon får ta emot prissumman på 10 000 dollar och ska även komponera ett verk till Detroits symfoniorkester.

– Jag är jätteglad för den här utmärkelsen. Förutom prissumman så är det en konstnärlig fortsättning till priset.

Britta Byström inledde sin karriär som trumpetare och började komponera redan i tonåren. 2001 tog hon sin examen från Kungliga Musikhögskolan och har livnärt sig på att komponera sedan dess.

Tidigare i år var hon nominerad till en Grammis för Årets klassiska album för skivan "Invisible cities". Det var också den skivan som hon skickade in till Detroits symfoniorkester när de tog emot anmälningar.

Under åren har Britta Byström komponerat främst orkesterverk. Det har blivit runt 20–30 stycken. Hennes verk har bland annat framförts av The BBC Symphony Orchestra och norska Kringkastingsorkestret.

– Trots att verken är så stora börjar jag med något litet. Något som har laddningen och sedan utvecklar jag det. Jag börjar vid pianot och går sedan in i studion. Det tar ungefär tre månader till ett halvår att göra ett verk på 20–30 minuter.

Inom en snar framtid börjar Britta Byström jobba på det verk som ska framföras i Detroit. Nu har hon precis slutfört en kammaropera med ett samiskt libretto som ska visas i Toronto. Dessutom väntar finalen i en annan musiktävling som avgörs med en musikfestival i Milano.

Annons