Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brittisk elegans lockade Beijer

Christian Beijer är såld på Jaguarer. Hans svarta XJS är den fjärde i ordningen. Men det var nära att affären aldrig blev av.
Bilhandlaren tyckte bara att han fick skambud – men när han insåg vem spekulanten var ändrade han sig.

Annons

Vad har du för bil? Kallar du den något speciellt?

Det är en Jaguar XJS V12. Jag försöker att hålla mig från det, men en jaguar är ju en katt, och just den här är en panter.

Varför har du den här bilen?

– Jag är förtrollad av Jaguarer och har haft fyra stycken. Även om jag tycker att den är lite fulsnygg tycker jag om den. Det finns en engelsk stil och finess som tilltalar mig.

Hur länge har du haft bilen?

– I fyra år. Under en period när jag var i Brasilien kände jag mig väldigt rastlös. Då kollade jag på svenska Blocket och såg att den här bilen hade legat ute länge. Jag skickade ett mejl till bilhandlaren och sa att jag inte tyckte om det. Den låg ute för 129 000 kronor och jag bjöd 50 000. Han bara skrek åt mig. Vi bråkade fram och tillbaka ett tag och till slut insåg han vem jag var. Han sa att han hade några av mina tavlor och gick då med på att sälja den för 60 000. Det är ingenting för en sån här bil och jag kunde inte avböja – trots att det var en V12:a som jag hade lovat mig själv att aldrig skaffa.

Vilka kommentarer brukar du få höra om din bil?

– De flesta förstår inte vad det är för något, men de som brukar komma med någon kommentar vet precis. Då kan de fråga om det är en sex- eller tolvcylindrig.

Hur använder du bilen?

– Jag kör nästan aldrig. Jag bor i stan och kan gå till det mesta. Jag använder den mest till utflykter, om man ska till stranden eller så. Jag ska faktiskt ställa in den i garage nu över vintern.

Hur många bilar har du ägt?

– Sju Citroën, fyra Jaguarer, en Saab och en Mazda.

Är du bilintresserad?

– På sätt och vis. Jag kan tycka om att sitta och titta på bilder av bilar. Den gamla formgivningen var exemplarisk, och som duktigast att göra bilar var de på 1960-talet. Men nya bilar tycker jag är fula.

Vilken blir din nästa bil?

– Vet inte riktigt. Jag kommer nog behålla den här ett tag och försöka hålla den i ordning. När jag har råd ska jag fixa vissa saker, som stötdämpningen.

Hur viktigt är ljudet?

– Det är viktigt att det inte låter för mycket. Jag kan förstå om man tycker om det, men jag är ingen hårdrockare. Jag gillar reggae och glider mest omkring.