Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröderna Lejonhjärta för Kvartersteatern

Länge har Kvartersteater velat sätta tänderna i Astrid Lindgrens klassiska allåldersberättelser.
Vid årets sommarspel blir drömmen verklighet. Den 6 juni rider Bröderna Lejonhjärta in i teaterns egen Nangijala på Norra berget.

Man kan knappast vara ett av Sveriges största amatörteatersällskap med en tradition av att spela familjeteater med fart, fläkt, äventyr, fajt och humor utan att drömma om Astrid Lindgrens berättelser. Samtidigt är hennes sagoskatt omgärdad av avgifter och restriktioner som kan vara svårbemästrade för en liten teater.

– Vi vill ju spela tregenerationsteater, sådan som mor- och farföräldrar kan ta med barnbarnen till, och därför har vi länge sneglat på Astrid, säger Thomas Nordström från Kvartersteatern.

Och just i år föll allt på plats. Thomas Nordström har dramatiserat och ska nu regissera superklassikern om bröderna som kommer till landet Nangijala och kämpar mot förtryck och ondska. "Stridens dag" är förstås en höjdpunkt för den stage fight-glada teatern.

Samtidigt är Bröderna Lejonhjärta en av Astrid Lindgrens allra mörkaste berättelser.

– Men vi försöker balansera upp det med humor. Samtidigt som man inte får ändra så mycket, utan varje replik ska godkännas av Saltkråkan AB, säger Thomas Nordström.

Därför blir det troligen i detaljerna som mycket av humorn vävs in, och även i allvarsamma manus är det fullt möjligt för folk att snubbla och göra bort sig. Action och äventyr saknas inte: som vanligt kommer levande hästar att medverka i skådespeleriet, och i år blir det levande duvor också. Samt förstås den fasansfulla, eldsprutande draken Katla.

– Vi ska bygga upp en egen fålla för den att gå omkring i, säger Thomas Nordström.

I år blir det inte så mycket musik, men de sånger som kommer är som vanligt skrivna av Tommy Rehn. Kostymansvarig är också i år Cecilia Götestam och även om berättelsen börjar under tidigt 1900-tal i "verklig" tid fortsätter den senare i en sorts sagotid i Nangijala.

– Man vet ju inte om Skorpan är där egentligen. Det har pågått en debatt om han dör och går vidare, eller om det hela är en dröm. För mig är Nangijala inte en bild av livet efter detta: jag tänker snarare att det är en saga helt enkelt. En saga som är spännande och rolig, säger Thomas Nordström.

Jonatan spelas av Isak Nyström, Skorpan av Evelina Wesslén och farfar Mattias av Mikael Hågestam. Tengil och hans män kommer enligt löfte att bli riktigt skurkaktiga - ett inslag så viktigt som något i det sanna Kvartersteaterkonceptet med krig och kärlek, fajt, action, äventyr, hjältar och skurkar.

Premiären står den 6 juni på Norra berget och därefter spelas ytterligare 17 föreställningar, cirka fem i veckan, under bar himmel fram till den 30 juni.