Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröderna Samuelsson klara för schweizisk klubb – berättar om flytten

Bröderna Samuelsson har skrivit på för Tigers Langnau i Schweiz.
Här berättar landslagscentern Johan Samuelsson om förväntningarna, innebandyn i Schweiz – och varför han väljer att inte spela innebandy på heltid trots proffskontraktet.
– Det handlar om att bli rik på äventyr, säger Samuelsson.

Förra veckan kunde ST-sporten berätta att både Johan och Anton Samuelsson skulle lämna Granlo BK och att en flytt till Schweiz var ett hett alternativ.

LÄS MER: Johan Samuelsson lämnar Granlo BK

LÄS MER: Näste Samuelsson lämnar Granlo BK

Senare kom uppgifter om att det var Tigers Langnau som skulle bli den nya klubbadressen, och nu är allt klart.

LÄS MER: Här är Samuelssonbrödernas nya klubb

Duon har skrivit på för två säsonger med klubben som slutade femma i grundserien och i dagarna åkte ut mot Rychenberg i kvartsfinalen.

– Klart att det här känns bra, jag har alltid velat spela i Schweiz och bitarna har fallit på plats mer och mer, säger Johan Samuelsson och fortsätter:

– Egentligen fanns det bara två schweiziska klubbar med i slutändan utifrån tiden jag hade i Dalen med schweizarna jag spelade med där. Det var Tigers (med Marc Dysli som sportchef) eller Wiler Ersigen (med bröderna Hofbauer). I slutändan föll jag mest för att utmaningen med Tigers kändes större än med Wiler som varit dominant i många år. Det är kanske främsta anledningen.

Anton Samuelsson:

– Det känns riktigt inspirerande och det blir en härlig utmaning. Jag vill också tacka Jonas Thomsson (agent) som gjort ett grymt jobb.

En som spelat i duons nya klubb Tigers tidigare är Samuelssonbrödernas gamla tränare Magnus Näsman.

LÄS MER: Magnus Näsman: "En fantastisk förening"

– Han är en av dem som snackat gott om klubben utifrån hans tid där, även om det var för många år sedan. Man får försöka fylla hans skor därnere, säger Johan Samuelsson.

Var det nära att du hamnade i en svensk klubb istället?

– Nej, jag var inne på Schweiz ganska snabbt. När Granlo åkte ur kändes det konstigt att gå till en annan svensk klubb.

Tigers Langnau är hemmahörandes utanför Bern och i nästa vecka åker Samuelssonbröderna ned för ett besök och efter sommaren går flyttlasset.

Trots att Johan Samuelsson i samma sekund som han skrev på för Tigers lär ha blivit en av de bäst betalda innebandyspelarna och kunde ha levt som proffsspelare så väljer han att inte spela på heltid.

– Nej, jag hade inte tänkt det. Det är utifrån det sociala och språket. Jag tror att det är viktigt att komma ut och lära sig språket snabbare och komma in i kulturen så jag har tänkt jobba lite vid sidan av. Klubben kollar bland annat om det kan finnas något lärarjobb, det hade varit spännande. Men vi får se vad det blir.

Hur bra är kontraktet?

– Det är inget att sticka under stol med att som innebandyspelare får man inte en massa miljoner eller ex antal nollor efter första siffran. Någonstans handlar det om att bli rik på äventyr, men sedan är det klart att det är ett bra kontrakt.

Vad har du för förväntningar på flytten?

– En förväntning man har är att det kommer bli ett äventyr att komma till ett nytt land. När man pratar med folk om innebandyn är det ganska genomgående att de tycker att det skiljer en del. Det är lite mer böljande spel i Schweiz än i Sverige och de flesta är ganska eniga om att det är något som kan gynna min spelstil.

Någon gång i augusti går Granloprofilernas flyttlass från Sverige till Schweiz. Från Granlo BK till Tigers Langnau.

– Förra veckan sa jag att jag pausar kapitlet i Granlo, och någon gång ska man väl tillbaka och återuppta det. Men nu är det fullt fokus på de här åren i Schweiz, säger Johan Samuelsson.

Till innebandymagazinet.se säger sportchefen i Tigers Marc Dysli så här:

– Båda spelarna, framförallt Johan, är av världsklass. Vi gjorde allt för att få över dem, de kommer bilda ett jättebra offensivt par, säger Dysli.