Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brokig brukskonst i fokus när lapptäcken ställs ut

Brukskonst och återvinning är två beståndsdelar av det som visas i Galleri Granen i Sundsvall just nu. Det är lokala hantverksgruppen Skvaderkviltarna som har skapat en utställning baserad på lapptäcksteknik.

För första gången på mycket länge visas en utställning med lapptäcken i centrala Sundsvall. Det är ideella föreningen Skvaderkviltarna som sett till att stadsborna får möjlighet att se brukskonst i traditionell teknik. Hantverksgruppen vill synliggöra hantverket och ge inspiration.

Vi är ungefär 16 aktiva i gruppen och här är ett 10-tal medlemmar representerade.

– Vår grupp har funnits sedan 2014 och det här är första gången som vi ställer ut tillsammans i Sundsvalls stad. Vi är ungefär 16 aktiva i gruppen och här är ett 10-tal medlemmar representerade, förklarar Gisela Nilsson, ordförande för Skvaderkviltarna.

Den insatte läsaren vet att verbet kvilta betyder att täcksticka genom de tre lagren i ett lapptäcke.

Lapptekniken är en uråldrig teknik. Företrädesvis kvinnor har i årtusenden återanvänt tygbitar för att skapa textila bruksföremål. Lapptekniken har utvecklats genom att tygbitarna sys ihop i olika mönster, så att föremålen blir dekorativa.

I huvudsak används i dag bomullstyg för lapparbeten. Detta på grund av att bomullstyg är formbart och lagom strävt för att kunna arbetas med smidigt. Vanligen blandar man inte olika tygsorter, som bomull och polyester, i ett och samma arbete eftersom det blir problematiskt att tvätta. Siden har under vissa perioder också använts till lappteknik.

Förutom att vi vill visa vår konst så tycker vi att det är angeläget att påminna om återvinning och en anrikt hantverk.

Skvaderkviltarna ställer nu ut på Galleri Granen på Storgatan. Utställningen öppnades den 3 november och pågår fram till och med söndag den 11 november.

– Förutom att vi vill visa vår konst så tycker vi att det är angeläget att påminna om återvinning och en anrikt hantverk, säger Gisela Nilsson.

Galleribesökarna möts av ett brett och brokigt utbud som imponerar. Galleriets två våningar har fyllts av skaparglädje och konkreta bevis på tålamodsprövande hantverksskicklighet. Betraktaren fascineras av vad man kan åstadkomma med textil och tygbitar som ursprungligen använts till annat.

Den begränsade utställningsytan innehåller en imponerande bredd av brukskonst i traditionell och modern kvilt. Väskor, vepor, löpare, täcken och dukar i ett berett utbud.

– Det har inte varit så lätt att välja ut vad vi ska ställa ut bland allt det som alla i gruppen har sytt under flera års tid. Vi har försökt skapa en så bred utställning som möjligt. Vi hoppas den inspirerar och kanske lockar fler att prova den här typen av hantverk, säger Gisela Nilsson.