Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bron – en komedi med thrillerinslag

Bron. Den svensk-danska TV-serien är en modern kriminalklassiker.
Men vore jag lokal revymakare lagd åt det komiska hållet hade det givna temat ändå varit Sundsvallsbron.
För vad kan man annat göra än att ruska på huvudet, slå ut med armarna, sucka – och levereras det sedan några fyndiga repliker så borde det framkalla ett och annat rejält gapflabb.

Hur jag kan tycka vi ska skratta åt eländet?

Jo, men vadå? Är det bättre att gråta, kanske?

Skattepengar går åt, visst, men vi betalar ju snällt för det också. Varje gång vi kör över vår iögonfägnande stolthet!

Klantar sig någon får väl någon betala. Och någon är ju inte med automatik statliga Trafikverket.

Men för den skull är det ju långt i från frid och fröjd för oss medborgare här i Sundsvallsregionen.

Det har ju de facto plöjts ner summor i miljardklassen och då vill man ju att det liksom ska räcka så ...

Personligen tänker jag snabbt på de tidiga rostlarmen och testerna av de olika metoderna som finns för att hålla det hela i schack. Jag minns också rubrikerna och nyhetsinslagen i samband med att betongelement ramlade i backen i somras. Och nyligen blev vi uppmärksammade på att brons konstruktion gör det extra halt på vägbanan den här tiden på året.

Men det stannar inte vid detta. I stället får vi läsa, att det finns ett hundratal punkter att bocka av innan åtgärdslistan är nere på det som myndigheterna när det gäller säkerhet och olycksstatistik brukar beskriva som en nollvision.

Tillåt mig att grimaserande småle.

Å andra sidan kan vi efter mindre än ett år konstatera, att Bron varje dag förenklar livet för massor av pendlare, yrkeschaffisar och företag som väljer att frakta godset på landsväg i nord–sydlig riktning genom Sundsvall, samtidigt som vi i media föds med den ena storyn efter den andra.

En del spännande och nervkittlande, andra rent komiska, och ytterligare ett antal både upprörande och engagerande.

Att färg kan spricka och lossna visste nog de flesta av oss. Och nu vet vi att rosten ser ut att kunna attackera kantbalkarna också ...