Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bronset väger tungt för Svensson

Fredrik var namnet för dagen. Smulter spräckte drömgränsen 400 kilo, Svensson satte personligt rekord och tog VM-brons.
– Det är ett brons som väger tungt för mig, säger Svensson.

Medaljchanserna ökade avsevärt för Sundsvalls Atletklubbs Fredrik Svensson när det stod klart att ryssen Viktor Testsov oväntat strukit sig.

– Ryktet säger att han testat positivt i en dopingkontroll. Det är tråkigt för tävlingen, men bra för sporten, säger landslagscoach Marcus Hirvonen.

Inte helt fel för Svensson heller,

– Nej, det gör att möjligheten att få åka hem med en medalj är större, sade Fredrik Svensson innan tävlingen drog i gång.

Men han fick slita hårt för sin bronspeng.

Amerikanen Jonathan Leo och finske Fredrik Smulter visade direkt att de tänkte göra upp om guldet. De båda klev in i tävlingen på hela 370 kilo.

Fredrik Svensson gick in på 355, men missade. I andra klarade han 360, men det gjorde Svenssons ständige antagonist Kenneth Sandvik också.

– Han satte lite press på mig, jag trodde inte att han skulle vara med så bra som han var. Jag höjde till 367,5 för att försäkra bronset, säger Svensson.

Svensson hade inga större problem att pressa upp stången.

– Det gick väldigt lätt. Jag skulle gärna ha gjort ett lyft till. Om bronset hade varit klart tidigare i tävlingen hade jag gått för 380 kilo.

Men det hade inte räckt långt den här gången. VM i bänkpress i Rödby blev en historisk tävling.

Marcus Hirvonen sade innan tävlingen att det skulle krävas världsrekord flera gånger om för att vinna i den tyngsta klassen +120 kg.

Han kunde inte haft mer rätt.

I sista lyftet lastade Fredrik Smulter från Finland drömgränsen 400 kilo på stången, som han sedan klarade till publikens jubel.

– Det var helt otroligt! Han höjde världsrekordet med 25 kilo, det är som om en höjdhoppare plötsligt skulle hoppa en decimeter högre. Det ska inte gå, säger Svensson, som sken som en sol efter tävlingen, bronset till trots.

– Jag gör mitt livs bästa tävling och mitt livs bästa lyft när jag klarar 367,5 kilo, jag kan inte vara annat än nöjd.

Svenssons stora mål sedan comebacken förra året är VM på hemmaplan i Sundsvall nästa vår.

Han tänker fortsätta att drömma om guld, även om Smulter tagit omöjliga gränsen 400 kilo.

– Det är en bra sporre. Det är bara att åka hem, träna hårt och bli ännu bättre, säger Svensson.