Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på fällande dom i kopplerimålet: "Sambon har lämnat detaljerad berättelse"

Åklagaren Jens Göransson yrkade på att den man i 40-årsåldern som misstänks för att ha tvingat sin sambo att sälja sex ska fällas för grovt koppleri. "Bevisningen är stark", anser åklagaren. Rätten beslutade att mannen ska kvarstanna i häkte i väntan på dom.

Annons

Åklagaren radade under slutanförandet upp teknisk bevisning och annat som han menar pekar på den åtalades skuld. Det handlar, bland annat, om mobilsamtal och sms som knyter den misstänkte mannen till brottet.

– Den misstänktes sambo har lämnat en otroligt detaljerad berättelse som vinner stöd i allt som går att kontrollera. Brottet är att betrakta som grovt eftersom verksamheten bedrivits i större omfattning och inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av kvinnan, säger Jens Göransson.

Försvaret har under hela rättegången drivit linjen att den misstänkte hallicken ska frias. Mannens juridiska ombud, advokat Jonas Vedin, anser inte att bevisningen räcker för en fällande dom.

– Det är bara två personer som sitter inne på sanningen, mannen och hans sambo. Och vi vet inte till hundra procent vem som har rätt. Därför ska min klient frias, alternativt dömas för koppleri, säger advokat Vedin.

Läs också: Man häktad misstänkt för misshandel och koppleri: "Min klient förnekar brott"

Den misstänkte mannen i 40-årsåldern har suttit häktad i snart fyra månader och har hela tiden nekat till alla anklagelser. Mannen säger sig inte haft något uppsåt och inte vetat vad som försigått. Han hävdar att han inte kände till att kvinnan sålde sex.

– Min klient har lämnat en trovärdig berättelse och ställer sig helt oförstående till anklagelserna. Han säger sig inte haft något uppsåt, säger Jonas Vedin.

Några intryck från den sex dagar långa rättegången?

– Vi har fått se en stor mängd sexköpare passera. Vissa har förnekat, andra erkänt.

Har det varit en jobbig förhandling?

– Ja, det har det varit. Vi har fått en god insyn i den huvudmisstänktes och hans sambos liv. Och deras tillvaro har inte varit särskilt trevlig.

Läs mer: Misstänkt hallick inför rätta – tvingade sambo att sälja sex

Den misstänkte hallickens advokat, Jonas Vedin, yrkade på att hans klient skulle frikännas.

Läs mer: Man häktad misstänkt för misshandel och koppleri: "Min klient förnekar brott

I förhör har kvinnan sagt att hon kände sig tvingad att sälja sexuella tjänster eftersom hon var skyldig sin sambo pengar. Via annonser på internet kom kvinnan i kontakt med kunderna. Många möten skedde på hotell i Sundsvall och Örnsköldsvik, ibland åkte hon hem till kunder men under en tid ska hon också ha tagit emot sexköpare i parets bostad i Kramfors kommun. Sexhandeln ska ha pågått mellan den 1 januari och 14 maj i år.

Ytterligare 24 män från platser i hela Västernorrland åtalades för att ha köpt sex. Majoriteten har erkänt brott, medan några förnekat. Åklagaren yrkade att de skall dömas till böter.

Dom meddelas om en vecka, måndag 5 september.

Mer läsning

Annons