Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom murarna: 3 250 kronor för ett dygn på anstalt

Artikel 21 av 25
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Ett dygn på anstalt kostade i genomsnitt 3 250 kronor per intagen under 2015. Budgeten för maten är 45 kronor per måltid.

Annons

Rättsväsendets totala anslag för 2015 uppgick till cirka 40 miljarder kronor. Kriminalvårdens budget för 2016 ligger på 8,1 miljarder.

Medan ett dygn på anstalt kostade samhället 3250 kronor under 2015 stannade kostnaden för en frivårdsklient på i genomsnitt 260 kronor per dag.

Måltidskostnaden på anstalt är 45 kronor och hushållet med planering, inköp av råvaror, diskning, städning och tvätt sköts mestadels av internerna själva.

Enligt fängelselagen ska en intagen i anstalt ges möjlighet till sysselsättning och de flesta anstalterna erbjuder 30 timmars sysselsättning per vecka.

Arbetsdrift inom exempelvis monterings- och förpackningsindustrin utgör 34 procent av det totala antalet sysselsättningstimmar.

23 procent av sysselsättningen rör servicen på anstalten som städning, sophantering och tvätt av intagnas kläder.

20 procent utgörs av annan strukturerad verksamhet som leds av handledare, det kan exempelvis vara föräldrastödjande insatser.

Vuxenutbildningen står för 15 procent av sysselsättningstiden och den omfattar grundläggande och gymnasial nivå samt utbildning i svenska för invandrare. I mån av resurser ges möjlighet att studera på högskolenivå och på 31 av landets 46 anstalter bedrivs arbetsmarknadsutbildning som upphandlats av Arbetsförmedlingen.

Deltagande i olika behandlingsprogram utgör fem procent av sysselsättningstiden.

Kriminalvården transporterade ungefär 65 000 klienter under 2015, varav knappt 5 000 transporterats utrikes (främst migrationsärenden).

Under 2015 fördes 78 svenskar med utländska domar till Sverige för att avtjäna sina straff på svenska anstalter. 65 klienter som hade börjat avtjäna sina straff i Sverige fördes till andra länder, och då främst till Nederländerna och Finland.

Kriminalvårdens sex långsiktiga mål:

Insatserna för att säkerställa en individanpassad, likvärdig och rättsäker kriminalvård ska öka.

Ett högt säkerhetsmedvetande ska genomsyra allt arbete.

Kriminalvården ska vara drivande i samarbeten som bidrar till färre återfall i brott.

Trovärdigheten i frivårdspåföljderna ska öka.

De isoleringsbrytande åtgärderna ska förbättras.

Förtroendet för Kriminalvården ska bli högre.

Alla artiklar i
Bakom murarna

Häng med bakom murarna

KRÖNIKA

Annons