Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom murarna: Peter ska bryta isoleringen i häktet – "De som mår sämre får man ge mer energi"

Artikel 11 av 25
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Häktet Saltvik har varit fullbelagt stora delar av tiden det senaste året. "Situationen har varit ansträngd", säger Kjell-Arne Sköldh, kriminalvårdschef på Saltvik.

Annons

Lås in dig i badrummet några timmar, utan telefon. Tänk dig sedan att du ska stanna där i flera månader. Så beskriver en man sin erfarenhet av tiden som häktad.

– Min huvudsakliga roll är att hjälpa folk att komma ut från rummen. Att göra något, som att spela pingis eller tv-spel, för att hjälpa dem att må bättre psykiskt helt enkelt. Det kallas isoleringsbrytande åtgärder, säger kriminalvårdaren Peter Sahlin.

Han har jobbat inom kriminalvården sedan december 2013, merparten av tiden på häktet i Saltvik.

– Alla mår ju olika bra så då får man sätta in åtgärder därefter. De som mår sämre får man ge mer energi för att försöka få dem att må bättre, säger Peter Sahlin.

Peter Sahlin jobbar på Häktet Saltvik.

Europarådet och FN:s tortyrkommitté har flera gånger kritiserat Sverige för långa häktestider.

– På häktet sitter klienterna inlåsta mycket mer än på anstalt. På anstalt har man sysselsättning och det är lite friare där, säger han.

Nära hälften av alla som häktas i Sverige har restriktioner, det innebär att den häktades kontakter med omvärlden begränsas. Att man inte får ta emot samtal, se på tv eller läsa tidningar eller träffa andra häktade.

– Och ibland när det handlar om grova brott kan utredningarna ta jättelång tid, säger Peter Sahlin.

Peter Sahlin jobbar på Häktet Saltvik.

Häktet Saltvik har 55 platser och är det största i Region Nord som sträcker sig från Borlänge till Kiruna. Trots det har häktet varit fullbelagt stora delar av det senaste året.

– Det har varit fullt i nästan ett år och det innebär att vi får rodda om en hel del mellan häktena i Norrland, säger Kjell-Arne Sköldh, kriminalvårdschef på Saltvik.

Kjell-Arne Sköldh som är kriminalvårdschef och ansvarig på häktet och anstalten Saltvik är utbildad lärare men har tidigare bland annat jobbat på behandlingshem för ungdomar, som chef för individ- och familjeomsorgen i Sundsvall och som divisionschef för psykiatrin.

Skillnaderna mellan häktet och anstalten är flera. Två olika lagstiftningar styr verksamheterna, häkteslagen och fängelselagen, den som är häktad är dessutom inte dömd.

– Därför är det ju extra viktigt att häktespersonalen också handskas med personerna utifrån att de faktiskt inte är dömda, säger Kjell-Arne Sköldh.

– På häktet är det ofta så att folk mår väldigt dåligt, man har plötsligt slitits bort från sin vardag och får inte ha kontakt med sin familj. Då är det väldigt viktigt att vi är lyhörda och kan hjälpa dem, säger Peter Sahlin.

Bakom murarna:

Dömd till tio års fängelse för mordförsök – nu har Stefan fångats av bokstäverna

Sysselsättning ett måste på anstalten – Anette leder arbetet: "Man blir mamma, pappa och psykolog"

Han ansvarar för säkerheten på superfängelset: "Många skulle bli förvånade om de såg vilka som jobbar här"

Chatt: Livet bakom murarna – prata, diskutera och dela med dig av dina erfarenheter

Katarina Vikström: "Häng med bakom murarna"

78 procent av de som har varit frihetsberövade återfaller i brott inom tre år

Tomas har tillbringat nästan en tredjedel av livet på kåken: "Inte lär de mig något när jag sitter en månad"

Alla artiklar i
Bakom murarna

Häng med bakom murarna

KRÖNIKA