Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare utger sig för att vara läkare och polis – ringer upp äldre för att lura dem på pengar

Polisen varnar för en ny typ av bedrägeriförsök inom de norra ländselarna. Det rör sig om bedragare som utger sig för att vara läkare och poliser för att lura äldre människor på pengar.

Annons

Polisen varnar för bedragare som riktar in sig mot äldre. Bedrägeriförsöken har förekommit på flera håll runtom i landet, så även i polisregion Nord – vilket västernorrlandsområdet tillhör. Bedragare utger sig för att vara läkare och de äldre erbjuds att köpa ny medicin och erbjuder garanti om att denna ska bota deras sjukdomar.

– Det här förfarandet har förekommit i södra Sverige tidigare, men nu har vi fått indikationer på att det även förekommer i norra Sverige, säger Börje Öhman presstalesperson på polisen ledningscentral.

Förfarandet har varierat uppger polisen, i vissa fall har den äldre personen uppmanats att föra över pengar till ett konto, i andra fall har de uppmanats att ta ut kontanter.

På sistone har polisen även upptäckt ett andra steg i bedrägerierna. Ett tag efter det första bedrägeriförsöket har den äldre personen blivit uppringd av någon som utger sig för att vara polis. Den falska polisen uppger då att man vet om det inledande bedrägeriförsöket och att man är bedragarna på spåret, men behöver hjälp för att få fast personen eller personerna. Den påstådda polisen uppmanar de äldre i samband med detta sätter in en större belopp till ett konto som tillhör bedragaren för att på så vis få bevis.

Polisen går ut med varning, bland annat på deras lokala Facebook-sidor, om att detta rör sig om bedragare och meddelar att varken polis eller läkare skulle handla på det här sättet. Om man själv blivit drabbad eller känner någon som blivit ska man ta kontakt med polisen på 11414.

– Vi riktar oss framförallt till anhöriga till äldre som kan berätta om detta utan att det skapas någon hysteri. Om man känner någon äldre person ska man berätta om detta för dem.

Mer läsning