Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffpsykologen nekar till anklagelserna – mamman till mannens barn: "Jag levde i en mardröm"

Tio år efter de första misstänkta bedrägerierna sitter bluffpsykologen slutligen i rättssalen.
Mamman till mannens barn berättar gråtande om ett liv i kaos, om hans ständiga utbrott och lånen som togs i hennes namn.

– Jag levde i en mardröm, säger hon.

Annons

37-åringens advokat Christina Marmolin poängterar att även kvinnan har tagit lån under tiden som paret levde ihop.

Målsägarbiträdet Fredrik Lindberg och kammaråklagare Catharina Kjelsson på väg in i rättssalen inför rättegången mot 37-åringen.

De levde ett liv i lyx, med resor, bilar och dyra renoveringar i den nyköpta villan. Mannen hade sagt till sin blivande fru att han arbetade på Stockholms universitet, att han tjänade bra och att han hade pengar men att de var bundna i fonder.

– I efterhand har jag förstått att allting var en lögn. Jag betalade allt och först när jag lämnade honom fick jag veta att han inte hade haft något jobb på universitetet, säger kvinnan.

2013 berättade både den tidigare sambon och mannens exfru i ST om vad 37-åringen har utsatt dem för.

Läs även: Fritt spelrum för notorisk bedragare

Verkligheten blev en chock. Förutom lånen som togs i hennes namn handlade mannen med hjälp av hennes kontokort.

37-åringen ska enligt kvinnan ha disponerat minst en miljon kronor efter att ha fått pengar i gåva från sin mamma, inklusive de tre lånen, men räkningarna som pengarna skulle användas till betalades aldrig, trots att paret var överens om att de skulle dela på allt och att mannen försäkrade att han hela tiden gjorde rätt för sig.

– Jag har ingen aning om vad han har gjort med pengarna. Jag grät hysteriskt när vi kom till kronofogden och kvinnan pratade om min sambo som om han var min inneboende. Då var jag höggravid och hade hans ring på fingret, berättar hon.

Paret fick två barn tillsammans.

– Vi levde på ruinens brant men det där med banklånen var lite i periferin för allt handlade om att klara dagen, alla lögner och raseriutbrott. Jag ifrågasatte det som kändes konstigt för stunden och det kunde orsaka ett utbrott som pågick i en vecka, tills jag bad om ursäkt. Barnen var det enda som fick mig att stå ut, säger kvinnan.

Hon hade för avsikt att lämna 37-åringen när hon var gravid med andra barnet, men blev avrådd av en ekonom som hon kontaktade.

– Den personen sa att vi var tvungna att lösa det ekonomiska innan jag kunde flytta eftersom jag inte skulle kunna få någonstans att bo. Min sambo sa också att han skulle lämna mig med allt om jag inte gjorde som han sa.

2011 gick kvinnan till polisen. Då stod det också klart att även hon misstänktes för bedrägeri, men anklagelserna mot henne lades senare ner.

Mannen hävdar i sin tur att alla lån togs i samförstånd. När åklagaren undrar varför bara han skrev på ett av lånen, trots att det står i kvinnans namn, säger han att han bara minns fragment från den aktuella perioden.

– Hela den linjära historien kommer jag inte ihåg, men det berodde troligen på tidsaspekten. Vi reste ju mycket under den här tiden, säger han.

Kvinnan fick så småningom hjälp av en kurator och flyttade till ett boende genom kvinnojouren. Hon fick också ensam vårdnad om barnen.

Då stod det också klart att 37-åringen hade agerat på liknande sätt mot sin exfru och för det hade han dömts till fängelse i ett år och tio månader.

Delar av åtalspunkterna har en historia som sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Det var då han tog lånen i sin sambos namn och det gjordes stora, exklusiva renoveringar i parets hus. Bara villans spis gick på över 72 000 kronor. Det nya köket som installerades kostade totalt över 300 000 kronor. Redan i inledningen av rättegången står det klart att 37-åringen förnekar bedrägerierna. Detta trots att han i ett tidigt skede anmälde sig själv för det han nu åtalas för.

En rad åtalspunkter grundar sig på anmälningar från företag som har utfört jobb och levererat varor åt mannen.

Tidigare sambons målsägarbiträde Fredrik Lindberg och kammaråklagare Catharina Kjelsson.

En av företagarna som kallats som vittne är förbluffad över den långa tiden som har gått utan att rättegången har påbörjats.

– Hur många har inte den här mannen lyckats lura under den här tiden? undrar han.

Från hans byggföretag jobbade man inledningsvis hårt för att få in pengarna för de arbeten som utfördes.

– Men man orkar inte lägga ner tid på en idiot hur länge som helst, säger han.

Företagaren som sålde och levererade det nya köket säger att han tvingades sälja sitt eget hus på grund av att han blev blåst på omkring 200 000 kronor.

Läs även: Åklagare och polis får hård kritik

– Vi hämtade oss aldrig riktigt och förlorade de där pengarna privat. Leverantörerna fick betalt av oss och att pengarna inte kom in raderade det årets vinst och lite till.

37-åringen ska även ha lurat flera andra kvinnor, han ska ha utgett sig för att vara en socialsekreterare i en brevväxling med socialtjänsten gällande hans barn och han ska alltså ha lämnat in falska intyg när han sökte en tjänst som skolpsykolog. Under hösten hade 37-åringen en praktikplats på ett HVB-hem i Ångermanland utan att hemmets chef hade en aning om hans brottsbakgrund och att han var åtalad för de grova bedrägerierna.

Rättegången fortsätter under torsdagen och fredagen. Då kommer de misstänkta förfalskningarna i samband med att han tillträdde som skolpsykolog i Ånge att avhandlas.

Det var under 2013 det stod klart att 37-åringen hade fått jobb på falska grunder.

Läs även: Skolpsykologen var en bedragare

Läs även: Bluffpsykologen kan få sänkt straff

Läs även: Notorisk bedragare fick praktik på HVB-hem

Åklagare Catharina Kjelsson säger att det har "strömmat" in anmälningar mot 37-åringen under den långa utredningstiden och att hon har tvingats lägga ner omkring 35 brottsutredningar.

Hon kommer att yrka på ett fängesestraff för mannen.

– Men jag har inte hunnit räkna på hur lång strafftid det kan handla om, säger hon.

Mer läsning

Annons