Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsåklagare Tora Holst om kidnappningsmordet: "Bilden börjar klarna"

Artikel 1 av 43
Kidnappningsmordet
Visa alla artiklar

Utredningen beskrivs som den största i sitt slag. I tisdags greps en åttonde man, en 21-åring, som varit anhållen i sin utevaro. Den nionde mannen är fortfarande på fri fot.

Annons

Den omfattande mordutredningen som sysselsätter flera poliser i Gävle kommer att pågå i flera månader, uppskattar Tora Holst vid internationella åklagarkammaren. Arbetet går framåt.

– Bilden börjar klarna. Vi behöver fortfarande göra en hel del förhör och sammanställningsarbete. Det handlar om månader innan vi kan väcka åtal, säger hon.

Nu börjar bilden klarna för de personer som utreder mordet på den man som kidnappades i Gävle i april.

Den 4 april i år drogs den 23-årige mannen in i en bil på Slottstorget i Gävle. Två dagar senare hittades en utbränd bil norr om Bergeforsen utanför Timrå – förmodligen den bil som användes vid kidnappningen.

Cirka två veckor senare hittades 23-åringens döda kropp i Maj utanför Sundsvall.

Läs också: Mordet i Njurunda. "Polisen spärrade av hela området"

Sammanlagt är nio personer misstänkta för medhjälp till människorov och medhjälp till mord. Den 21-åring som greps i tisdags plus de sju som suttit frihetsberövade sedan tidigare kommer att begäras häktade på fredag i Gävle tingsrätt.

Läs också: Obduktionen bekräftar: 23-åringen blev mördad

En misstänkt person är fortfarande på fri fot.

– Han är häktad i sin utevaro och det har utfärdats en europeisk arresteringsorder. Vi vet ganska mycket om honom, säger Tora Holst.

Exakt hur kidnappningen och mordet tros hänga ihop och vem som misstänks ha gjort vad vill hon inte berätta. Hon bekräftar att det finns teknisk bevisning i målet men vill inte säga vad den består av.

På onsdagen åkte hon och förunderssökningsledaren Elisabeth Hermanrud upp till Gävle för att träffa Gävlepolisens utredningsgrupp som består av mellan 10 och 20 poliser.

– De hade ett möte och diskuterade igenom ärendet. Antalet frihetsberövade gör att utredningen är den största i sitt slag i Sverige just nu, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Läs också: Detta har hänt – och här är de misstänkta

Alla artiklar i
Kidnappningsmordet
Annons