Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det saknas en gräns för häktningstider

Artikel 10 av 25
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Sverige är ett av få länder i Europa som inte har någon övre gräns för häktningstider. Sverige har också flera gånger kritiserats av Europarådet och FN:s tortyrkommitté för långa häktestider och omfattande bruk av restriktioner.

Annons

När en misstänkt person häktas i Sverige beror det ofta på att det anses finnas risk för att den misstänkte kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Då kan domstolen också, på åklagarens begäran, besluta om restriktioner. Att den häktades kontakter med omvärlden får begränsas.

Under 2015 var 9 056 personer häktade i Sverige. Av dem hade 65 procent någon form av restriktioner under hela eller delar av häktningstiden. Antalet häktade och andelen av dem som haft restriktioner var något mindre än året innan.

I åklagarområde Nord som omfattar Norrbotten, Västernotten, Jämtland och Västernorrland var 598 personer häktade under 2015.

Chatt: Livet bakom murarna – prata, diskutera och dela med dig av dina erfarenheter

Under de senaste åren har frågan och förslag på lösningar diskuterats på flera olika håll. Och i juni 2014 gav Riksåklagaren en arbetsgrupp i uppdrag att överväga hur användningen av restriktioner för häktade kan minskas och långa häktningstider undvikas.

Arbetsgruppen presenterade sedan en rapport med förslag på åtgärder som åklagarmyndigheten själv kan vidta men också på förändringar som rör polisens och kriminalvårdens arbete.

Bland annat föreslog gruppen att det ska övervägas om det borde finnas en anmälningsskyldighet till högre åklagare i de fall det finns förbud mot samsittning och vid längre häktningstider. Gruppen ansåg också att det bör införas en möjlighet till strafflindring i de fall då den misstänkte erkänt eller på annat sätt medverkat i utredningen.

Bakom murarna:

Dömd till tio års fängelse för mordförsök – nu har Stefan fångats av bokstäverna

Sysselsättning ett måste på anstalten – Anette leder arbetet: "Man blir mamma, pappa och psykolog"

Han ansvarar för säkerheten på superfängelset: "Många skulle bli förvånade om de såg vilka som jobbar här"

Chatt: Livet bakom murarna – prata, diskutera och dela med dig av dina erfarenheter

Katarina Vikström: "Häng med bakom murarna"

78 procent av de som har varit frihetsberövade återfaller i brott inom tre år

Tomas har tillbringat nästan en tredjedel av livet på kåken: "Inte lär de mig något när jag sitter en månad"

Alla artiklar i
Bakom murarna

Häng med bakom murarna

KRÖNIKA

Annons