Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till åtta års fängelse efter kidnappning och grov våldtäkt i Timrå

Nu döms den man i 40-årsåldern som planerade kidnappningen av en annan man som sedan utsattes för en grov våldtäkt, misshandlades grovt och blev hotad till livet i Timrå.

Annons

Den 16 mars i år kidnappades en man på väg till en busshållplats. Han fördes till flera olika platser i Timrå kommun där han misshandlades grovt och blev utsatt för en grov våldtäkt. Stora delar av händelseförloppet filmades av gärningsmännen.

Läs också: Kidnappad man våldtogs i Timrå – nu inleds rättegången

Bild från polisens förundersökning på de rep som den kidnappade mannen bands fast med innan han utsattes för tortyrlikanande övergrepp.

Fyra personer, tre män och en kvinna, har redan dömts till fängelse för sin inblandning i kidnappningsdramat.

Läs också: Fyra personer döms sedan man kidnappats och utsatts för grov våldtäkt i Timrå

Mannen som är i 40-årsåldern hävdade under rättegången att han inte kunde minnas de saker åklagaren påstod att han gjort sig skyldig till. Dessutom sa sig mannen höra röster och innan rättegången mot honom kunde avslutas fick han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen visade att mannen inte led av någon allvarligt psykisk störning vid tiden för brotten och att han inte gör det nu heller.

Läs också: Huvudmisstänkt för kidnappning och våldtäkt led inte av allvarlig psykisk störning

Sundsvalls tingsrätt dömer nu mannen till fängelse i åtta år för grov misshandel, människorov, grov våldtäkt, rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak. Han döms också att betala drygt 200.000 kronor i skadestånd till den brottsutsatte mannen.

Tingsrätten konstaterar att mannen haft en tydlig ledarroll bland gärningsmännen, att han planerat kidnappningen och lovat två av de andra gärningsmännen ersättning om de hjälpte till med kidnappningen.

Rätten tror inte alls på mannens uppgifter om att han inte minns händelserna och beskriver det som ett tortyrliknande händelseförlopp där mannen i 40-årsåldern varit mest pådrivande.

Läs också: Rättegången avslutad mot den femte personen i kidnappnings- och våldtäktsfallet i Timrå

Mer läsning

Annons