Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivården: "Klienterna blir allt yngre"

Artikel 16 av 25
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Majoriteten av landets dömda brottslingar hamnar inte bakom lås och bom. Alla som misstänks för ett brott som kan ge fängelse i straffskalan utreds av frivården, som sedan finns med fram till att en person är färdigstraffad. – Våra bedömningar handlar om vilka risker och behov som finns för att personen inte ska återfall i brott, säger frivårdsinspektören Sally Grip.

Annons

Läs också: Sanna tar upp kampen för sina barn: "Upp till mig att bevisa att jag klarar det här"

Läs också: Sannas syster: "Det känns som om jag har fått henne tillbaka"

Fler samhällstjänstplatser. Det önskar sig  kriminalvårdsinspektör Yvonne Tollerup och frivårdsinspektör Sally Grip.

Under 2015 satt i genomsnitt 5400 dömda klienter i häkte eller på anstalt i Sverige, medan 11500 hanterades av frivården. Under de senaste tio åren har antalet personer som sitter i fängelse minskat, medan antalet frivårdsklienter har ökat.

– Vi äger processen från misstanke fram till att en person är färdigstraffad. Vi gör också verkställighetsplaneringen. Den som får en fängelsedom sitter på anstalt två tredjedelar av straffet, sedan tar vi över och sköter övervakning, kontroll och stöd, förklarar frivårdsinspektören Eva Björklund.

På kontoret i Sundsvall arbetar nio frivårdsinspektörer och tre administratörer, tillsammans med Yvonne Tollerup som är kriminalvårdsinspektör.

Personalen gör omkring 500 personutredningar varje år. Omkring 160 ärenden är igång hela tiden och området täcker Sundsvall, Timrå och Ånge.

– Vi gör personundersökningar som ska ligga till grund för tingsrättens bedömningar. Då kallar vi hit klienten och träffar också de som är häktade. Det görs en social utredning där vi kontrollerar om en frivårdspåföljd är lämplig. Vi har också möjlighet att inhämta uppgifter från kronofogdemyndigheten, socialregistret och försäkringskassan.

De flesta som jobbar inom frivården är socionomer, men det finns också beteendevetare och kriminologer bland personalen.

Kriminalvårdsinspektör Yvonne Tollerup jobbar inom frivården i Sundsvall.

Skyddstillsyn innebär att den dömde får en prövotid på tre år och ställs under övervakning av frivården det första året. Den som döms till skyddstillsyn har regelbunden kontakt med frivården genom sin handläggare och även i vissa fall med sin lekmannaövervakare. Risken för återfall i brott och behovsnivån hos den enskilde avgör hur ofta klienten ska ha kontakt med sin handläggare på frivården. Det kan variera från en gång i veckan till varannan vecka.

Den som är dömd till högst sex månaders fängelse kan få avtjäna straffet med fotboja, vilket innebär att personen kan arbeta eller studera.

Den som är dömd till en frivårdspåföljd kan också få en lekmannaövervakare.

– Det rör sig om en vanlig medborgare med vissa kvalitéer som är bra för personen. Lekmannaövervakaren får en utbildning och uppdraget genererar en liten ersättning, på 450 kronor i månaden. Det kan handla om allt från en person som tidigare har varit vår klient, till en pensionerad polis, förklarar Sally Grip.

– Det finns många vardagshjältar, konstaterar kommunikatören Monica Sten.

Den som inte deltar i programmen eller slarvar med övervakningen riskerar att dömas till den alternativa påföljden, som i regel är fängelse.

– En vanlig dag för mig kan innebära att jag gör en personutredning eller får besök av någon som har övervakning. Ibland har jag 3-5 besök per dag och en del dagar är rena skrivdagar. Jag kan också åka till Härnösand för att hålla i ett KBT-program om våld i nära relation, berättar Sally Grip.

En gemensam uppfattning är att klienterna blir allt yngre.

– Andelen personer med missbruksproblem ökar också och det är också de som återfaller mest. Allt fler har även psykiatriska och neuropsykiatriska problem, säger Eva Björklund.

Bakom murarna

Chatt: Livet bakom murarna – prata, diskutera och dela med dig av dina erfarenheter

"Kriminalvårdsinspektören: Det finns alltid hopp"

Emma och Saga om vardagen på kvinnoanstalten: "Tungt att tänka på att jag sitter här och kostar pengar"

Han ansvarar för säkerheten på superfängelset: "Många skulle bli förvånade om de såg vilka som jobbar här"

Tomas har tillbringat en tredjedel av livet på kåken och grips ständigt: "Inte lär de mig något när jag sitter en månad"

Dömd till tio års fängelse för mordförsök: "Mitt brott är grovt, det är därför jag hamnat här, det är helt rätt"

Sysselsättning ett måste på anstalten – Anette leder arbetet: "Man blir mamma, pappa och psykolog"

Alla artiklar i
Bakom murarna

Häng med bakom murarna

KRÖNIKA

Annons