Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra personer döms sedan man kidnappats och utsatts för grov våldtäkt i Timrå

Fyra personer döms nu för inblandning då en man kidnappades, misshandlades och utsattes för en grov våldtäkt i Timrå den 16 mars i år. Dom mot den femte personen som stått åtalad kommer att meddelas senare.

Annons

I förhör har mannen berättat att han var på väg mot busshållplatsen när en bekant dök upp i bil och två passagerare hoppade ut och tvingade in mannen i bilen. Under bilfärden sjöng kidnapparna en sång som handlade om maffia och kidnappning. De sa också att de skulle döda mannen och att de bevakat honom i flera dagar.

När kidnapparna började misshandla mannen i bilen förstod han att han verkligen hade blivit kidnappad och tänkte att han snart skulle dö.

Kidnapparna förde mannen till flera olika platser i Timrå kommun, de band för hans ögon och misshandlade honom grovt.

Vid ett tillfälle försökte mannen fly men blev fångad av kidnapparna som sedan band fast honom med rep.

Bild från polisens förundersökning på de rep mannen bands fast med sedan han försökt fly från kidnapparna.

När mannen inte ville ge kidnapparna koden till sin mobiltelefon hotade de att skära av hans finger och började skära med kniv till dess att han gav dem koden.

Senare blev mannen våldtagen. Efter våldtäkten hällde gärningspersonerna någon slags vätska över honom och sa att de skulle elda upp honom. Men efter ytterligare en stund körde de i stället hem mannen med uppmaningar om att inte kontakta polisen. Om någon frågade vad som hänt skulle han inte säga att han blivit misshandlad utan svara att han varit med om en bilolycka.

Väl hemma kontaktade mannen ändå polisen. Och under utredningen har polisen bland annat beslagtagit bilder och film som visar övergreppen.

Läs också: Kidnappad man våldtogs i Timrå – filmades i utpressningssyfte

Under rättegången har flera av de åtalade bekräftat mannens uppgifter om hur han kidnappades, misshandlades och blev våldtagen. Fyra av dem döms nu för sin inblandning.

En kvinna döms till fängelse i 4 år för grov misshandel, medhjälp till människorov och medhjälp till grov våldtäkt. Hon ska bland annat ha sparkat mannen i huvudet när han låg ned på marken och var fastbunden med repen hon tagit till platsen.

Den andra personen som döms är en man. Han döms till fängelse i 4 år och 6 månader för grov misshandel, medhjälp till människorov, olaga hot och medhjälp till grov våldtäkt.

Två män döms också till fängelse i 5 år och 6 månader. De båda döms för grov misshandel, mäniskorov, medhjälp till grov våldtäkt samt rån.

Den femte personen som stått åtalad ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan förhandlingen mot honom kan avslutas.

Läs också: Våldtäktsrättegången avslutas – huvudmannen minns ingenting

Han pekas ut som den som tagit initiativ till kidnappningen, misshandeln och våldtäkten. Men mannen säger sig inte minnas något av det, han säger också att han hör rösteroch mår psykiskt dåligt men att han inte kan tänka sig att han skulle ha gjort det han anklagas för.

Motivet till kidnappningen och övergreppen är enligt flera av de inblandade en ekonomiskaffär, att mannen skulle ha kidnappats på grund av en skuld. Men det finns också uppgifter om andra händelser som ska ha orsakat osämja mellan den utsatte och två av de utpekade gärningspersonerna.

Läs också:

Man begärs häktad för människorov i Timrå

Fem personer åtalas för grov våldtäkt och människorov i Timrå

Kidnappad man våldtogs i Timrå – nu inleds rättegången

Mer läsning