Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ansvarar för säkerheten på superfängelset: "Många skulle bli förvånade om de såg vilka som jobbar här"

Artikel 6 av 25
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Efter några dramatiska rymningar och fritagningar från Kumla och Hall byggdes Saltvik, ett av tre säkerhetsfängelser i landet. Henrik Bergqvist är vakthavande befäl på Saltvik och en av de ansvariga för säkerheten på anstalten som har den allra högsta säkerhetsklassen.

Annons

– Att vara vakthavande befäl betyder att man är säkerhetsansvarig, särskilt vid händelser och larm. Då är det befälet den som egentligen håller i trådarna och sköter hanteringen av larmet, säger Henrik Bergqvist.

Han började jobba inom kriminalvården 2002, innan den nya anstalten byggdes i Saltvik.

– Det var mer av en slump. Jag sökte sommarjobb och kom in den vägen. Och då började jag som vårdare, som de flesta gör. Det var strax efter gymnasiet och sedan har jag blivit kvar, säger Henrik Bergqvist.

Ungefär 11 000 personer arbetar inom kriminalvården i Sverige, de flesta arbetar som kriminalvårdare eller frivårdsinspektörer.

Henrik Bergqvist har också hunnit jobba som samordnare och utbildare på anstalten och häktet innan han blev vakthavande befäl.

– Min huvudsakliga roll är att hålla ihop säkerhetsbitarna. Att vara förberedd då det händer saker för att kunna hantera och leda de situationerna. Mycket går ut på att vara uppdaterad på hur det ser ut, säger han.

En stor del av kontakterna med anstalten går via vakthavande befäl.

– Telefonen ringer ganska mycket. Det är poliser som kontaktar oss för att de behöver komma hit och hålla förhör med personer till exempel, säger Henrik Bergqvist.

Han får ofta frågor om sitt jobb.

– Det är ganska vanligt att folks uppfattningar inte stämmer, de kanske tror en del saker för att de sett det på filmer och sedan ser det ju helt annorlunda ut i andra länder. Oftast tror folk att det är mycket hårdare än det är, och att det händer mer eller är farligare. Så är det ju inte. Det är ganska lugnt och tryggt, säger Henrik Bergqvist.

Han gillar variationen i jobbet.

– Man vet inte egentligen när man kommer på morgonen vad som kommer att hända. Och det gillar jag. Samtidigt är det svåraste att vara förberedd på det som kan hända och känna sig trygg i att kunna hantera det. Det gäller att hela tiden försöka ligga steget före och vara förberedd på alla tänkbara scenarion.

Hur påverkar det dig som person att hela tiden jobba med säkerhetsfrågor på en säkerhetsanstalt?

– Man blir ju väldigt medveten om saker, som vad det finns för personer ute i samhället. Man möter ju gamla intagna på stan ibland, jag har aldrig känt något obehag av det men man är väl kanske mer säkerhetsbenägen även privat och ser till att låsa om sig, säger Henrik Bergqvist.

Hit men inte längre. Saltviksanstalten i Härnösand är en av Sveriges tre högst klassade fängelser med stor säkerhet.

Säkerhetsreglerna är hårda även för de anställda på anstalten. Personal måste gå igenom en säkerhetskontroll varje gång de kommer till arbetsplatsen och får till exempel inte ta med sig sina mobiltelefoner in på jobbet.

– Det kanske känns märkligt från början när man är nyanställd men man vänjer sig vid det, säger Henrik Bergqvist.

Är det någon skillnad mellan män och kvinnor som jobbar inom kriminalvården?

– Nej, det tror jag inte. Det är nog en bild folk har, att det är en viss typ av människor som jobbar inom kriminalvården. Många skulle bli förvånade om de kom in och såg vilka som jobbar här, det är alla åldrar, män, kvinnor, utländsk bakgrund. Det är nog en ganska genomsnittlig del av samhället som jobbar här inne, säger Henrik Bergqvist.

BAKOM MURARNA:

Chatt: Livet bakom murarna – prata, diskutera och dela med dig av dina erfarenheter

Katarina Vikström: "Häng med bakom murarna"

78 procent av de som har varit frihetsberövade återfaller i brott inom tre år

Tomas har tillbringat nästan en tredjedel av livet på kåken: "Inte lär de mig något när jag sitter en månad"

Dömd till tio års fängelse för mordförsök – nu har Stefan fångats av bokstäverna

Sysselsättning ett måste på anstalten – Anette leder arbetet: "Man blir mamma, pappa och psykolog"

Henrik Bergqvist, vakthavande befäl på Saltviks kriminalvårdsanstalt i Härnösand.

Alla artiklar i
Bakom murarna

Häng med bakom murarna

KRÖNIKA