Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlöst par grälade med campingägare – kvinnan döms till två års fängelse

Ett hemlöst par hemmahörande i Sundsvall döms i Ångermanlands tingsrätt för att ha kört på en campingägare i Ångermanland i juni i år. Påkörningen föranleddes av en dispyt kring utnyttjandet av campingens vattensystem och ledde till att mannen fick intensivvårdas på sjukhus.

Annons

Husvagnarna på bilden har ingenting med innehållet i texten att göra.

En man och en kvinna åtalades i Ångermanlands tingsrätt bland annat för en händelse i juni i år där man hamnat i en dispyt med en campingägare från Ångermanland.

De båda åtalade är ett par, de har missbruksproblem och saknar bostad. Under den aktuella perioden bodde de tillfälligt i ett tomt hus som tillhör en av målets målsägande. Då bostaden saknar tillgång till rinnande vatten var de tvungna att hämta detta på annat håll.

Det var i samband med en sådan proviantering som de båda blev påkomna av campingens ägare med att olovligen ha utnyttjat det vattensystem som finns installerat på platsen.

Campingägaren upptäckte att en bil kommit inkörande på området. Han gick ut för att se vad som var på gång och upptäckte då att den tilltalade mannen var i färd med att fylla på vatten i två dunkar.

När han klev fram till mannen för att fråga vad han höll på med blev denne aggressiv och började vifta med armarna mot honom. När campingägaren gick mot receptionen följde den agressive mannen efter och fortsatte med sina misshandelsförsök. Han hade gått in mot receptionen för att hämta kamera att fotografera med – till nytta i en eventuell polisutredning. Det sista han minns av händelsen är att han kliver fram mot bilen, därefter vidtar en minneslucka fram till uppvaknande på sjukhus påföljande dag.

Genom vittnesmål och utredning framkommer att mannen blivit påkörd av den åtalade kvinnan. Som trots att hon märkt att campingägaren hamnat på bilens motorhuv inte gjorde några försök till att sakta ned bilen. Han ska efter att ha färdats så under en sträcka på 20 meter slutligen trillat av varpå de skador han vårdats för på sjukhuset – skallfraktur och blödning i hjärnan – sannolikt uppkommit.

Tingsrätten bedömer att mannens redogörelse av händelseförloppet är trovärdig samt styrkt av vittnesmål. Man har under åtalet tagit ställning till om kvinnan kan dömas för dråpförsök. Att döma kvinnan för detta har man inte funnit möjligt. Kvinnan har enligt tingsrätten inte haft för avsikt att döda mannen och inte heller har det förekommit en sådan stor risk för dennes liv att detta kan bli aktuellt. Kvinnan döms istället för grov misshandel. Straffsatsen fastställs till två år i fängelse. Den åtalade mannen döms för försök till misshandel – vilket ger honom skyddstillsyn.

Därutöver döms kvinnan och mannen även för olaga intrång och narkotikabrott i varierande omfattning. Slutligen döms mannen även för brott mot förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt brott mot förbud mot vissa hälsofarliga varor och kvinnan döms för grov olovlig körning samt rattfylleri.

Mer läsning

Annons