Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudmisstänkta omhäktade för kidnappningsmordet – åtalet dröjer flera månader

Sex av de personer som är misstänkta för mord på en 23-åring, som hittades i Maj utanför Sundsvall i slutet av april, har omhäktats. Åklagaren anser att de sex är de huvudmisstänkta för brottet för mordet på den 23-årige man som kidnappades i Gävle den 4 april.

Annons

På onsdagen gav Gävle tingsrätt åklagararna ytterligare två veckor att väcka åtal mot de misstänkta för kidnappningen och mordet på 23-åringen som fördes bort från Slottstorget i Gävle 4 april och senare hittades mördad i närheten av Maj söder om Sundsvall. I praktiken kommer dock åtalet att dröja flera månader till.

Läs också: Polisen söker nya bevis i kidnappningsmordet – ber jägare i Sundsvall och Timrå om hjälp

Här, på parkeringsplatsen utanför Slottet slets 23-årigen in i en bil

– Vi räknar med att hålla på under hösten också. Det är en mycket stor utredning, säger kammaråklagare Elisabeth Hermanrud vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Hon hade begärt en månads förlängd häktningstid, men fick nöja sig med två veckor. Totalt finns nio misstänkta personer i utredningen. Åtta av dem har kunnat gripas medan en nionde är internationellt efterlyst.

Av de åtta har två personer släppts, den ena efter beslut av hovrätten som hävde Gävle tingsrätts häktningsbeslut i maj och den andra efter beslut av Elisabeth Hermanrud själv tidigare i somras. Elisabeth Hermanrud berättar att det är de sex som nu sitter häktade som är huvudmisstänkta i målet.

Läs också: Fem Sundsvallsbor misstänkta för kidnappning i Gävle – offret saknas fortfarande

– Det är dem som jag bedömer är huvudpersoner i det här. Och i och med att det är så lång utredningstid anser jag inte att fler än dem ska sitta häktade.

Fem av de huvudmisstänkta gick med på förlängd häktningstid utan nya tingsrättsförhandlingar, medan den sjätte, en kvinna i 25-årsåldern, begärde att få bli frisläppt. Kvinnan omhäktades dock av Gävle tingsrätt på onsdagseftermiddagen.

Elisabeth Hermanrud uppger att utredningen går framåt hela tiden och att man nu planerar för hur utredningsarbetet ska läggas upp efter semestrarna.

– Polisen gör ett gediget arbete med det här, säger hon.

Senast 10 augusti måste åklagarna begära förlängd åtalstid. I de fall de misstänkta motsäger sig begäran blir det då omhäktningsförhandlingar i tingsrätten.

Här är de huvudmisstänkta:

Man i 20-årsåldern från Sundsvall: Misstänkt för mord och människorov.

Man i 30-årsåldern från Sundsvall: Misstänkt för mord och människorov.

Man i 20-årsåldern från Sundsvall: Misstänkt för mord och människorov.

Kvinna i 25-årsåldern från Sundsvall: Misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till människorov.

Man i 30-årsåldern från Sollefteå. Greps på Öresundsbron 13 april tillsammans med en numera frisläppt person. Misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till människorov.

Man i 20-årsåldern från Sundsvall. Bror till den av de misstänkta som släpptes fri av hovrätten. Misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till människorov.

Läs också: Död man hittad i Njurunda – kopplas till kidnappningen i Gävle

Läs också: Kidnappningen: Bilen hittad utbränd i Västernorrland – inga spår efter mannen

Mer läsning

Annons