Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jourförälder satte handfängsel på traumatiserat barn

Flickan som placerats i jourfamilj gick till skolan utan lov. Då såg jourföräldern till att hämta hem barnet och när hon blev upprörd satte jourföräldern och hennes kompis handfängsel på flickan.

Annons

Morgonen den 12 november 2015 larmade en man polisen. En grannflicka hade sökt hjälp hos honom, enligt mannen var flickan upprörd och sa att hon utsatts för våld.

Polisutredningen visade att flickan som tidigare utsatts för svåra situationer som troligen medfört trauma var placerad i en jourfamilj i Sundsvalls kommun. Kvinnan i jourfamiljen hade den aktuella morgonen ringt till sin kompis och bett henne söka efter flickan som gått till skolan utan lov.

Kompisen hämtade upp flickan med bil och körde hennes hem till jourfamiljen igen. När flickan blev upprörd tog de båda kvinnorna ett grepp om flickan och tvingade hennes armar bakåt. De satte sedan handklovar på flickan och förde henne till sitt rum i bostaden.

När kvinnan i jourfamiljen tog bort handfängslet efter cirka sju minuter flydde flickan till grannen som larmade polisen.

Nu döms de två kvinnorna till fängelse i ett år två månader för att ha misshandlat flickan och utsatt henne för olaga frihetsberövande.

I tingsrätten har kvinnan i jourfamiljen sagt att flickan inte hade lov att gå till skolan men rätten konstaterar att det råder oklarheter kring varför flickan mot sin vilja skulle hindras från det. Kvinnornas uppgifter har, enligt rätten, också framstått som överdrivna i vissa avseenden medan flickans lämnat en självutlämnande, rimlig och sammanhängande berättelse.

I domen skriver också rätten att det är anmärkningsvärt att kvinnorna tagit polisgrepp och belagt flickan med handfängsel när det var känt att hon var ett traumatiserat barn.

Efter händelsen har flickan fått flytta till en ny jourfamilj.

Mer läsning

Annons