Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna åtalas för falska anklagelser om våldtäkt och hot

En kvinna bosatt i Västernorrland står åtalad vid Stockholms tingsrätt misstänkt för att på falska grunder ha anmält en man för våldtäkt och en annan man för olaga hot. Hon ska även ha skapat falska bevis.

Annons

Kvinnan som är i 50-årsåldern står åtalad för falsk tillvitelse och bevisförvanskning. I juli 2015 polisanmälde hon en man hon tidigare haft ett förhållande med för olaga hot. Hon sa då att mannen skickat hotfulla meddelanden till henne och visade också upp sms som hon sa att hon hade fått från mannen.

I slutet av maj polisanmälde hon en annan man för att ha deltagit, eller i vart fall medverkat, i en våldtäkt av henne.

Nu står kvinnan åtalad misstänkt för att ha ljugit i båda fallen. Hon ska dessutom ha skapat falska bevis genom att skriva och skicka hotfulla sms till sig själv.

Kvinnan har erkänt att hot och bevis var falska men förnekar brott i det fall hon misstänks för falsk tillvitelse rörande en våldtäkt.

Hon har tidigare dömts för falsk angivelse och bevisförvanskning, det konstaterades då att hon led av psykisk ohälsa men inte i sådan omfattning att hon skulle dömas till vård. I stället dömdes kvinnan då till fängelse i sex månader.

En målsägare i det fallet ville att kvinnan skulle genomgå rättspsykiatrisk undersökning och överklagade straffet men hovrätten ansåg inte att det behövdes.

Mer läsning

Annons