Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna dömd för stöld – stal prylar för 6000 kronor på Ikea

En kvinna i 40-årsåldern från Sundsvall döms till dagsböter efter att ha tagit inredningsprodukter och livsmedel på Ikea för över 6000 kronor.

Annons

När kvinnan skulle självscanna varorna i sin fulla kundvagn lämnade kvinnan butiken utan att betala. Hon förvarade även 11 varor i en medhavd väska.

Efter hon gått förbi självscanningen stannade kvinnan vid bistron utanför kassorna. Där tog hon cider, choklad och pepparkakor – även det utan att betala.

Kvinnan erkänner att hon tagit prylarna. Men enligt domen säger hon att hon inte borde dömas för stöld eftersom inte haft uppsåt att stjäla. Hon menar att det var rörigt när hon skulle betala eftersom självscanningen inte fungerade och därför tog hjälp av personal, som enligt henne rättade till felet. Därför trodde hon att varorna var betalda.

Enligt ett vittne som stod efter kvinnan i kön så betalade hon endast för några få av varorna som hon hade i sin kundvagn. Vid utredningen av brottet har det framgått att hon endast scannade in varor för 442 kronor.

Tingsrätten finner det osannolikt att hon missat att scanna in återstående varor som hade ett värde av 5214 kronor.

Varorna som kvinnan förvarade i sin väska; två gardiner, inredning till en kökslåda, en glödlampa, tre kablar, batterier och en batteriladdare - låg allt i obrutna förpackningar.

Kvinnan menar att hon hade köpt dessa varor vid tidigare tillfällen, men eftersom hon inte hade något kvitto eller rimlig förklaring till händelsen bedömer tingsrätten att hon tagit varorna med uppsåt.

Brottet begicks i augusti 2015.

Under slutet av 2015 stal hon även varor till ett värde av 600 kronor på en matvarubutik i Sundsvall, för det döms hon för snatteri.

Påföljderna för brotten blir villkorlig dom och dagsböter.

Mer läsning

Annons