Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna misshandlade nära anhörig och stal dennes pengar – döms till skyddstillsyn och skadestånd

Kvinnan döms av Sundsvalls tingsrätt för misshandel och bedrägeri. Tingsrätten väljer att bifalla Frivårdens rekommendation om att straffet för misshandeln bör bestämmas till skyddstillsyn. Detta på grund av kvinnans alkoholproblem samt psykiska hälsotillstånd.

Annons

En kvinna i 50-årsåldern hemmahörande i Sollefteå döms av Sundsvalls tingsrätt till skyddstillsyn och skadestånd för att under 2014 ha misshandlat en man hon har en nära relation till samt olovligen nyttjat dennes bankkort för att plocka ut 6000 kronor ur en bankomat.

Enligt tingsrätten är utplockandet av kontanterna att betrakta som bedrägeri då det medfört påverkan av en automatisk process i samband med mannens död. Att kvinnan valt att plocka ut pengarna ska ha inneburit vinning för henne och skada för mannens dödsbo.

Att kvinnan trots att misshandeln är av den graden att påföljden bör bli fängelsevistelse ändå döms till skyddstillsyn beror på att hon har problem med både alkohol och psykisk ohälsa. Hon är för närvarande inskriven på behandlingshem för sina alkoholproblem.

Enligt Frivården finns ett övervakningsbehov och man har föreslagit att hon ska dömas till skyddstillsyn med krav på att genomgå Kriminalvårdens behandlingsprogram samt regelbundet lämna urin- och utandningsprover. Tingsrätten har valt att bifalla denna rekommendation.

Kvinnan förekommer sedan tidigare i belastningsregistret – bland annat är hon tidigare dömd för grov rattfylla – dock är hon inte sedan tidigare dömd för liknande brottslighet.

Kvinnan döms utöver till skyddstillsyn med tillhörande krav även till att betala skadestånd på sammanlagt 10152 kronor samt en avgift till brottsofferfond på 500 kronor.

Mer läsning

Annons