Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmar om sexhandel på hotellen i Sundsvall: "Det är lätt att få tag på en prostituerad i stan"

Prostituerade raggar kunder på hotellen i Sundsvall. "Under våren och sommaren har många tjejer från ett specifikt land sålt sex på hotellen", säger Henrik Blusi vid polisen som haft ett möte med stans hotell för att informera om sexhandeln.

Annons

Sexhandeln på hotellen sker via internet. Prostituerade kvinnor lägger ut kontaktannonser på olika sexsidor på nätet, och stämmer sedan träff med kunderna på något hotell i stan.

– De kan vara här i stan något dygn eller kanske en helg. De skriver när i annonserna, med en lång prislista på de olika sexuella tjänsterna som de kan erbjuda, säger kriminalinspektör Henrik Blusi.

De allt vanligare sexannonserna på internet på senare år har gjort det relativt enkelt för sexköparna.

– Det är lätt att få tag på en prostituerad i Sundsvall. Det kommer tjejer hit hela tiden. Häromdagen tittade vi på nätet och hittade direkt en sajt med sju kvinnor som var här på besök.

I vår och sommar har det varit gott om kvinnor från ett utomeuropeiskt land på besök i Sundsvall. Polisen vill inte gå ut i medierna med vilket land det rör sig om, för att inte andra kvinnor som kommer därifrån ska mötas av fördomar. Men hotellen har informerats om nationaliteten på kvinnorna, för att de lättare ska kunna upptäcka och larma polisen om sexhandeln.

Läs också: Sexköpare greps med kalsongerna nere på hotell i centrala Sundsvall

Henrik Blusi.

– Vi har haft ett möte med representanter för hotellen i stan. Där har vi informerat dem om hur de ska agera. Samtidigt har de berättat för oss om sina erfarenheter av den här handeln.

Mängden kvinnor som kommer från samma land just nu tyder på att det handlar om organiserad brottslighet, koppleri. Någon arrangerar troligen importen och sexhandeln med kvinnorna.

– Det är ju knappast en slump att så många är här samtidigt, alla kommer ju inte plötsligt åkande samtidigt var för sig.

Prostitutionen i sig är inte olaglig men koppleriet är det.

– Det är inte kvinnorna utan de som ligger bakom handeln som vi vill komma åt. Men det kan vara svårt ibland eftersom ingen av de inblandade vill prata med polisen.

Sexköparna, männen som betalar för sex, bryter också mot lagen. De är däremot lättare att komma åt. Vittnen till sexhandeln behövs för att kunna binda männen till brotten och när polisen frågar de prostituerade kvinnorna brukar de vittna mot sina kunder eller "torskar".

– När tjejerna förstår hur svensk lag fungerar, att det inte är de själva utan sexköparna som bryter mot lagen, brukar de inte ha några problem med att berätta om kunderna för oss, säger Henrik Blusi.

Mer läsning