Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala ungdomsligister döms för flera brott – en får ungdomsvård

I Sundsvall har ett gäng ungdomar under perioden augusti förra året till mars i år varit verksamma med diverse former av mindre kriminialitet. De straffmyndiga döms nu av Sundsvalls tingsrätt till dagsböter medan den yngre av dem får ungdomsvård.

Annons

Domen involverar bland annat en tevespel och ett flertal mobiltelefoner.

Fyra ungdomar i åldrarna 15 till 19 år varav tre är hemmahörande i Sundsvall döms av Sundsvalls tingsrätt för gärningar begångna mellan augusti 2015 och mars i år. En av de åtalade är ännu inte straffmyndig och döms därför till ungdomsvård. Övriga döms till dagsböter i varierande storleksordning.

Den yngste av dem har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till två fall av olovligt förfogande, misshandel och stöld, övergrepp i rättsak och ett ringa narkotikabrott.

Tingsrätten anser det klarlagt att han vid ett tillfälle inte lämnat tillbaka en mobiltelefon han fått utlånad till sig och döms för detta till olovligt förfogande.

Vid samma tillfälle ska han ha slagit personen han tagit telefonen ifrån samt tagit dennes pengar. För detta döms han till misshandel och stöld.

I samband med detta ska han även gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak vilket han även döms för.

Han döms även för ett ytterligare fall av stöld, denna gång mot annan målsägande, i samband med detta döms han återigen till misshandel. Samt ett ytterligare fall av olovligt förfogande mot ytterligare en målsägande.

Tillsammans med två av sina kamrater döms han därutöver för ytterligare ett fall av olovligt förfogande denna gång gäller det ett tillfälle då de tillsammans gick hem till en bekant och plockade hem dennes Xbox.

Att de slipper undan stöldrubricering beror på att spelskonsolen plockades ut som pant i ett skuldärende. Tingsrätten finner det inte heller styrkt att de olovligen tagit sig in i bostaden vilket innebär att de inte kan dömas för hemfridsbrott.

Därutöver döms han för ringa narkotikabrott vilket även en av hans kamrater gör. Den andre av hans kamrater döms även för olovlig körning, grovt brott. De får samtliga betala skadestånd i varierande storleksordning.

Mer läsning

Annons