Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man åtalas för grovt koppleri – 24 misstänks för sexköp

En man i 45-årsåldern åtalas för att ha sålt sin sambo till ett stort antal sexköpare i Västernorrland. Han ska ha bokat hotellrum, kört kvinnan till möten med köparna och tagit merparten av betalningen.

Annons

Läs också: Man häktad misstänkt för misshandel och koppleri: "Min klient förnekar brott"

Mannen som misstänks för grovt koppleri har varit frihetsberövad sedan den 14 maj. Han häktades den 17 maj. Sexhandeln ska ha skett i parets hem, men han ska också ha skjutsat sambon till hotell där han bokat rum för att kvinnan skulle sälja sexuella tjänster åt ett stort antal män.

– Det var när vi kallades till ett lägenhetsbråk i mars som det hela uppdagades. Hon ska ha misshandlats och kränkts och med hot om våld tvingats sälja sex, säger Börje Öhman, informationsansvarig på polisen.

På tisdagen åtalades mannen för grovt koppleri. Av stämningsansökan framgår att mannen själv behållit merparten av pengarna för sexhandeln.

– Det är han som har organiserat och hållit i det hela. Vi har genom traditionellt polisarbete lyckats spåra 24 sexköpare, bara de två sista månaderna innan han greps, säger Börje Öhman.

Men det har pågått mycket längre än så enligt Börje Öhman, hur länge är okänt. Sexköpen har bland annat skett i Kramfors, Örnsköldsvik och Sundsvall.

Börje Öhman, informationsansvarig, Polisen.

Åklagaren bedömer att koppleribrottet ska rubriceras som grovt med hänsyn till den stora omfattningen, den betydande vinningen mannen erhållit, samt att det inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av kvinnan.

Förutom det grova koppleriet åtalas mannen för grov kvinnofridskränkning. Han misstänks för att vid flera tillfällen under 2016 ha misshandlat, ofredat och kränkt sin sambo. Mannen ska ha sparkat kvinnan, slagit henne i huvudet och slitit i hennes hår.

I förhör har mannen förnekat brotten.

24 misstänkta sexköpare åtalas också. De 24 männen är mellan 20 och 61 år. Merparten är hemmahörande i länet, flera av dem kommer från Örnsköldsvik, Kramfors och Sundsvall. Några av de åtalade är bosatta i Umeå.

De flesta av de 24 männen har erkänt att de köpt sex av kvinnan. Men några långa straff riskerar de inte.

– Att hon gjort det under tvång är inget som belastar köparen. Sexköp är ett bötesbrott om de döms. Däremot riskerar mannen ett kännbart fängelsestraff, säger Börje Öhman.

■ ■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ ST.nu på Facebook .

Mer läsning