Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många inbrott på kort tid i Västernorrland – polisen: "För tidigt att prata om brottsvåg"

Under inledningen på veckan har det varit flera villainbrott i Västernorrland som toppades med rånet i Näs där ett par hotades med yxa. Enligt polisen är det dock för tidigt att prata om en brottsvåg.

Annons

Enligt Börje Öhman är det för tidigt att prata om en inbrottsvåg i Västernorrland.

Inledningen på veckan har varit stökig med flera inbrott runt om i Västernorrland. På två dagar har det varit ett tiotal inbrott i Ångermanland och Medelpad. Bland några är dubbla villainbrott i Södermalm i Sundsvall och yxrånet där flera maskerade män bröt sig in i hos ett par i Näs.

Läs mer: Vaknade av oväsen och möttes av yxbeväpnad man: "Jag vädjade att de inte skulle röra min fru"

Enligt polisen är det dock för tidigt att tala om en inbrottsvåg och Börje Öhman, kommunikatör vid polisregion Nord tror snarare att detta är tillfälligheter.

– Det är alldeles för tidigt att svara på om detta är en våg eller inte. Vi har inte märkt av någon ökning i de närliggande länen så att det ska vara en liga som reser runt tror jag inte. Det kan vara samma personer som står för inbrotten, men det finns inget som talar för det i dagsläget, han.

Trots många inbrott på kort tid har polisen inte sett något samband mellan inbrotten och faktum är att det har varit ovanligt lugnt under sommaren enligt polisen.

– Min uppfattning är att det har varit ganska lugnt under sommaren med mindre brott än vanligt. Under senvintern och våren var det en period med handelsresande brott i länet men det är inget vi har lagt märke till nu. Annars brukar sommaren vara en tid då villainbrotten kan öka i och med att folk åker på semester, säger Börje Öhman.

Läs också: Dubbla inbrott i villor på Södermalm – klockor och smycken stulna

Nu börjar hösten rulla in med mörkare kvällar och ökade inbrott som följd. I skydd av mörkret bryter sig tjuven in i de villor man ser stå tomma. Polisen uppmanar nu villaägare att göra det svårare för tjuvarna.

– Se till så att det ser ut som att du är hemma, fast du inte är det. En timer kan lura tjuven när hen ser att det lyser i bostaden. Glöm inte att ta hand om posten när du inte är hemma. En full brevlåda talar om att det är fritt fram. Ett bra tips är en bra grannsamverkan. Det motverkar många brott om grannar kan hjälpas åt att hålla buset borta, säger Börje Öhman.

Mer läsning

Annons