Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte hallicken förnekar brott: "Visste inte att de hade sex"

Den man i 40-årsåldern som, bland annat, misstänks för grovt koppleri förnekade all inblandning i sexhärvan under den första rättegångsdagen. Ytterligare 24 män står åtalade för att ha köpt sex. Åklagaren anser att bevisläget är gott.

Annons

Dold av en tröja leddes den misstänkte mannen in i rättsalen av personal från Kriminalvården. Iklädd en ljus skjorta och välkammad frisyr satte han sig sedan till rätta. Påtagligt berörd lyssnade han till åklagarens sakframställan. Flera gånger föll han i gråt innan han via sitt juridiska ombud, advokat Jonas Vedin, förnekade brott på samtliga punkter.

– Min klient har lämnat en trovärdig berättelse och ställer sig helt oförstående till anklagelserna.

Dold av en tröja leddes den misstänkte mannen in i rättsalen.

Hur kommer det sig att han skjutsat kvinnan till olika platser i Västernorrland där män köpt sex av henne?

– Han säger sig inte haft något uppsåt och inte vetat vad som försigått. Han visste inte att kvinnan sålde sex.

Din klient har suttit frihetsberövad sedan i mitten av maj, hur mår han?

–Han har aldrig suttit inlåst tidigare och upplever det som påfrestande.

Efter åklagarens sakframställan beslutade domaren att förhandlingarna skulle fortsätta bakom stängda dörrar med hänsyn till den utsatta kvinnan. Hon har uttryckt att hon inte vill vistas i rättsalen och kommer därför att höras via videolänk.

Läs mer: Man häktad misstänkt för misshandel och koppleri: "Min klient förnekar brott"

Via sitt juridiska ombud, advokat Jonas Vedin, förnekade den misstänkte mannen brott.

Åklagare Jens Göransson hävdade under rättegångens första dag att bevisen pekar entydigt mot den misstänkte mannen. Han framhåller att bevisläget är gott.

Läs mer: Misstänkt hallick inför rätta – tvingade sambo att sälja sex

– Brottet är att betrakta som grovt eftersom verksamheten har bedrivits i större omfattning och inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av kvinnan, sa åklagaren.

I förhör har kvinnan sagt att hon kände sig tvingad att sälja sexuella tjänster eftersom hon var skyldig sin sambo pengar. Via annonser på internet kom kvinnan i kontakt med kunderna. Många möten skedde på hotell i Sundsvall och Örnsköldsvik, ibland åkte hon hem till kunder men under en tid ska hon också ha tagit emot sexköpare i parets bostad i Kramfors kommun. Sexhandeln ska ha pågått mellan den 1 januari och 14 maj i år.

Allt tycks ha övervakats av sambon. I bostaden fanns övervakningskameror, en av dem var placerad i det sovrum där kvinnan sålde sexuella tjänster. Mannen misstänks också ha installerat en spionapp i kvinnans telefon så att han kunde läsa alla meddelanden till och från henne och som gjorde att alla hennes telefonsamtal spelades in.

Det är en del av bevisningen mot mot den misstänkte mannen. På inspelningarna hörs hur han uppmanar kvinnan att skaffa kunder, han vill att hon ska ringa upp tidigare kunder igen och erbjuda sina tjänster.

Sex rättegångsdagar är inplanerade, men redan första dagen väcktes farhågor att det inte kommer att räcka. Förutom den misstänkte mannen och den utsatta kvinnan ska 24 män som misstänks ha köpt sex höras. De är skrivna på adresser i hela Västernorrland. Den yngsta i 20-årsåldern och den äldsta i 50-årsåldern.

Läs mer: Man åtalas för grovt koppleri – 24 misstänks för sexköp

Åklagare Jens Göransson anser att bevisläget är gott.

Mer läsning