Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte pedofilen jobbade för socialtjänsten – med barn: "Fanns inte i brottsregistret"

Socialtjänsten la ner en orosanmälan om en misstänkt pedofil. I stället kunde övergreppen fortgå i flera år. Nu kommer det fram att han själv jobbat åt socialtjänsten.

Annons

Läs också: Slår larm efter barnvåldtäkt: "Socialtjänsten struntar i barn som far illa"

Det är SVT Västernorrland som avslöjar (extern länk) att mannen jobbat med barn på uppdrag av Sundsvalls kommun.

Han står nu åtalad för en rad våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn. Övergrepp som anmäldes redan för tre år sedan, men lades ner av socialtjänsten utan att de kontaktade polisen.

Och nu kommer det alltså fram att mannen haft uppdrag från just socialtjänsten – som kontaktperson för barn.

– Så här efteråt kan man kanske bedöma att han inte var lämplig. Men då, och med den utredning som låg till grund för att han anlitades visade inte på det, säger Eva Rönnbäck, socialtjänstens verksamhetschef till P4 Västernorrland.

Mannen ska också ha haft problem med alkohol.

– Vi ställde frågor kring alkoholvanor, men då uppgav han inget och det fanns inte skäl att misstänka något, säger Rönnbäck.

– Vi kan aldrig säkra upp för alla eventualiteter. Vi kunde inte veta 2009 att han skulle vara anmäld eller åtalad senare. Även om det fanns misstanke, så fanns det inte i brottsregistret.

Enligt SVT ska det också ha gjorts en ny husrannsakan mot mannens bostad under tisdagen, efter nya intressanta uppgifter till polisen. Men den här gången ska det röra sig om annan brottslighet, menar de.

Rättegången återupptas under torsdagen.

Mer läsning