Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moa om mardrömsnatten i fyllecell: "Jag tvingades kissa på golvet och fick inte byta binda"

Förnedringen var total. Kvinnan hävdar att avvisiteringen sköttes av tre manliga poliser eller arrestvakter och hon gråter när hon berättar om mardrömsnatten i den kalla, kala fyllecellen. "Jag ringde tre gånger och sa att jag hade mens och behövde gå på toaletten. Svaret jag fick var att jag skulle kissa på golvet."

Annons

Enligt Moa ska en av arrestvakterna ha bett om ursäkt för att det inte fanns någon kvinna i närheten när hon tvingades ta av sig alla kläderna utom underbyxorna. Därefter låstes hon in i cellen på polisstationen i Sundsvall.

Den unga kvinnan fick tillbringa natten i polisens arresten i Sundsvall.

Moa och hennes pojkvän har nu JO-anmält polisens agerande.

– Jag fick panik och bara grät. Jag hade ju inte gjort någonting. Jag ringde också på klockan flera gånger under natten och sa att jag var tvungen att gå på toaletten eftersom jag behövde kissa och byta binda, men de sa bara att jag skulle kissa på golvet. Det var fruktansvärt. Det var de värsta timmarna i mitt liv, säger hon.

Det var vid 24-tiden i lördags natt som Moa, hennes pojkvän och en kompis till dem omhändertogs utanför en restaurang på Esplanaden i Sundsvall.

– Jag och min pojkvän stod och tjafsade men det var inget allvarligt. Inga hot eller något våld, berättar hon.

När pojkvännen såg polisbilen komma började han gå därifrån.

– Men poliserna kom emot mig och tog fast mig bakifrån. De tog tag i var sin arm och jag försökte ta mig ur greppet och frågade vad de höll på med, berättar pojkvännen.

Då bröt de ner honom på marken.

– Jag fick ett knä i ryggen och de slog mitt ansikte mot asfalten.

Pojkvännen har ett kraftigt blåöga och han har sår i ansiktet och på ena sidan av huvudet. Han säger också att han fortfarande är öm i kroppen efter den brutala behandlingen.

Moa reagerade starkt på det hon såg och bad poliserna sluta.

– Jag skrek förtvivlat: "Släpp honom, vad fan gör ni?" men då tog de tag i mig också.

En vän till paret försökte fånga allt på film.

– Men då plockade de även in honom och filmen raderades.

Moa hävdar att det var tre manliga vakter, alternativt poliser, som bad henne ta av sig kläderna och smyckena på polisstationen.

– Alltihop kändes fel men jag hade ingen vetskap om hur det skulle gå till och jag ville inte bråka. Jag är enormt chockad över hur de behandlade mig. Jag trodde inte det var sant. Man kanske kan ana hur man mår, naken i en cell i sex timmar med kiss på golvet.

Klockan sex på söndagsmorgonen släpptes Moa ut och tog en taxi hem. En kvart innan hade även pojkvännen släppts ut. Med en sko. Den andra måste ha blivit kvar på stan i samband med polisens ingripande.

Moa har bara varit i kontakt med rättsväsendet vid ett tillfälle tidigare. Då handlade det om en trafikförseelse.

Josef Wiklund vid polisen hävdar att det var en kvinnlig polis med när Moa tvingades ta av sig sina kläder.

Josef Wiklund, som är chef över lokalpolisen i Medelpad, säger att historierna skiljer sig åt när det gäller situationen i arresten. Enligt stationsbefälet som jobbade den natten fanns det kvinnlig avvisiteringspersonal och utifrån hur Moa agerade och uppförde sig under natten ville man inte gå in onödigt mycket i cellen.

– Och enligt polisens rapport var det en kvinna närvarande vid avvisiteringen och insättningen i arresten. Det handlade om två poliser, varav en är kvinna, säger han.

Eftersom det nu har upprättats en JO-anmälan så kommer händelsen att utredas av en annan enhet inom polisen.

– Men jag känner mig trygg när jag läser det som står i rapporten. Det kan förstås ha funnits andra arrestvakter i närheten när kvinnan avvisiterades men en kvinnlig polis ska ha varit med, hävdar Josef Wiklund.

Moa vidhåller att hon inte såg till någon kvinna.

– Och jag undrar varför de omhändertog mig över huvud taget.

Fotnot: Moa heter egentligen något annat.

Mer läsning