Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofiler genomförde 100-tals grova våldtäkter mot barn – får sänkt straff

I tingsrätten fick de två bröderna 14 respektive 12 års fängelse för minst 1 000 sexövergrepp och våldtäkter på barn.
Nu sänker hovrätten straffen.

Annons
De båda bröderna dömdes tidigare i tingsrätten för mängder av övergrepp på barn.

Brotten begicks i Sollefteå och på en annan ort i södra Sverige. De båda bröderna har gjort sig skyldiga till grovt barnpornografibrott, grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

De utsatta barnen var från förskoleåldern och i olika åldrar upp till 15 år, och övergreppen ska ha pågått i flera års tid.

I december dömdes bröderna till långa fängelsestraff, 14 respektive 12 års fängelse, vid Ångermanlands tingsrätt. Men hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall gör en annan bedömning av straffvärdet och sänkte i dag straffen med flera år, till nio respektive sju års fängelse.

De sänkta straffen motiveras bland annat med att det är osäkert exakt hur många gånger männen förgripit sig på barnen.

I tingsrätten dömdes de för minst 1000 grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp på fem barn. Hovrätten menar också att det handlar om ett mycket stort antal övergrepp under flera år, men att det inte med säkerhet går att fastställa hur många brott de begått och att det i vart fall inte är så många som 1000.

Andra förmildrande omständigheter är enligt hovrätten att sexbrotten skett för många år sedan, att det inte förekommit något våld från männens sida och att endast ett av de fem drabbade barnen har varit "väldigt ungt".

Mer läsning

Annons