Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för oseriösa bilförmedlare: "Klassisk bedrägeriform"

Genom att bedragaren utger sig för att vara en bilförmedlare lyckas denne komma över en säljares bil utan att betala annat än handpennig för den. Polisens rekommendation är att man som säljare undviker att lämna ifrån sig bilen utan att först ha fått betalt för den.

Annons

Polisens rikstäckande enhet för bedrägeri går på Facebook ut med en varning för en form av bedrägeri som man sett tecken på att öka.

Sammanfattningsvis går bedrägeriet ut på att bedragaren utger sig för att vara intresserade av utanonnonserade bilar och genom list kombinerat med oförsikt från säljarens sida lyckas komma över dessa utan att betala annat än handpenning för dem.

Tillvägagångssättet skiljer sig inte markant från andra liknande bedrägerier med den skillnaden att bytesbeloppen kan vara något större än om gärningsmannen inriktar sig på exempelvis telefoner.

– Det är inga avancerade saker. Ett ganska klassiskt bedrägeri. Modus skiljer sig inte nämnvärt från andra liknande bedrägerier, säger Lars Andersson vid polisens bedrägericenter i Region Nord.

Det startar med att bedragaren ringer in på en annons som denne hittat där en bil står till försäljning. Bedragaren tar kontakt med säljaren och berättar att han agerar för en kunds räkning. Affären görs upp och ett överlåtelsekontrakt skrivs. I kontrakt finns datum angivet för när säljaren senast ska få sina pengar. Handpenning betalas och säljaren låter även den falska bilförmedlaren ta med sig bilen – vilket blir det avgörande misstaget.

Efter en tid, innan det angivna datumet infallit och säljaren börjat ana oråd, hör bilförmedlaren av sig. Denne ber då säljaren att ge besked till den nye köparen att allt står rätt till med bilen. Säljaren avråds dock från att berätta hur den ekonomiska överenskommelsen ser ut. Bilen skrivs därefter över på den nya köparen.

Här upphör kontakten mellan säljare och köpare. Några pengar ser säljaren aldrig röken av. I det kontrakt som skrivits finns bara antingen helt fingerad kontaktinformation eller så leder de till en så kallad målvakt – det vill säga någon som i själva verket inte alls har något med transaktionen att göra annat än att det är dennes kontaktuppgifter – det enda spåret är ett nummer till en kontantkortstelefon.

– Vi har inte haft några sådanahär ärenden de senaste veckorna, men det förekommer av och till. De brukar normalt vara ganska lätta att spåra, åtminstone de vi haft här. Det är inget jättavancerat bedrägeri och inte särskilt klyftiga killar som gör detta, säger Lars Andersson.

Polisens rekommendation är att man som säljare har som grundregel att utan pengar ingen bil. Säljaren tar en mycket stor risk när denne lämnar över bil, bilnycklar, registreringshandlingar och ägarbyteshandlingar till en okänd person eller oregistrerad firma.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons