Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritualmördaren dömd för andra brott – offrets mamma: "Om någon reagerat tidigare kanske Olle hade varit i livet"

I efterhand har mannen som under brutala former mördade en Sundsvallsbo förra sommaren dömts för andra äldre brott. För Olle Bergsejes familj kom beskedet som ett dråpslag. "Hade någon reagerat tidigare så hade kanske min Olle hade varit i livet", säger Helen B Norberg.

Annons

I oktober förra året dömdes 23-åringen för att under bestialiska former ha mördat den tidigare Sundsvallsbon Olle Bergseje i hans bostad på Lidingö.

Läs också: Döms till rättspsykiatrisk tvångsvård efter rituellt mord

Nu visar det sig att mannen under den gångna våren även har fällts för brott som han begick innan det blodiga knivmordet, vilket kom som en överraskning för Olle Bergsejes familj. 23-åringen hade bland annat hotat skära halsen av sin granne, han hade gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp och han hade hotat två poliser. Den ena skulle ”knäppas” och den andra skulle få sin hals avskuren.

Olle Bergseje blev 32 år.

– Det är fruktansvärt jobbigt att läsa om den här personen och hans dåliga mentala status och jag kände inte till den där domen, även om jag visste att han hade gjort sig skyldig till de där sakerna. Det pratades det om under rättegången, säger Helen B Norberg.

Läs också: Sundsvallsbo mördad på Lidingö – misstänkt anhållen

Olle och 23-åringen var bekanta med varandra sedan tidigare.

– Men när det här hände hade de ingen relation. Det sista mötet mellan dem var en träff efter två års tystnad.

I den nya domen som kom i våras dömdes mannen för olaga hot, tre fall av hot mot tjänsteman, hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd samt två fall av brott mot knivlagen. Straffvärdet motsvarar två månaders fängelse.

– Hade han omhändertagits efter att de brotten hade begåtts hade jag haft kvar min bror och våra föräldrar hade haft kvar sin son, säger Olles syster Sigrid Bergseje.

Efter mordet dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Läs också: Nu startar rättegången

Mer läsning