Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog vårdpersonal i ansiktet – frikänns

En man som frivilligt inkom till Sundsvalls sjukhus i april 2014 frikänns från det åtal om våld mot tjänsteman som ställts mot honom. Domstolen anser inte kravet på uppsåt som tillfredställt.

Annons

En man i 40-årsåldern blev inlagd på avdelning 7 på Sundsvalls sjukhus under första kvartalet 2014. Han inkom till sjukhuset på frivillig basis men blev efter en tid förflyttad till tvångsvården och bälteslagd. I samband med sjukhusvistelsen utdelade mannen ett flertal slag mot personal på avdelningen.

Enligt målsäganden ska mannen ha slagit personal på avdelningen i ansikte och axel. Slagen medförde både tandskador, blånad, svullnad och smärta.

Mannen ska enligt egen utsaga inte ha sovit på fem dygn och enligt medicinskt utlåtande hade han drabbats av en tillfällig allvarlig psykisk störning.

Själv har mannen inga minnesbilder av tillfället, men domstolen finner den gärningsbeskrivning som framkommit genom förhör med målsäganden som trovärdig. Beksrivningen styrks av journalanteckningar, kvitton och fotografi. Tingsrätten förklarar det som objektivt styrkt att mannen handlat på det sätt beskrivits.

Tingsrätten hänvisar till utlåtande från Högsta domstolen i frikännande av mannen. I frågan om uppsåt finner Tingsrätten att mannens handlande har en direkt koppling till hans psykiska hälsotillstånd, varpå det enligt prejudikat från Högsta domstolen bör ses som att han handlat ouppsåtligt.

Mannen frikänns från åtalet.

Mer läsning

Annons