Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglade in över 2 000 liter alkohol – skyllde på bröllopsfest

Männen smugglade in alkohol till Sverige – som de sedan bjöd ut till försäljning. Nu döms de till samhällstjänst för smuggling och olovlig försäljning av alkohol.

Annons

Det var i samband med en Tysklandsresa under augusti 2013 som smugglingsbrottet begicks.

Då hade de båda männen, hemmahörande i Sundsvall respektive Timrå, fört 1 520 liter öl, 118 liter starkcider, 277 liter alkoläsk, 66 liter vin samt 30 liter sprit över gränsen till Sverige.

Männen blev ertappade i samband med en punktskattekontroll. När man senare gjorde husrannsakan i deras hem påträffades mer alkohol. De båda männen har även under en längre period bjudit ut alkohol till försäljning.

Den ene mannen har hävdat att alkoholen var ämnad till en bröllopsfest och mannens tilltänkta hustru har även presenterat en skiss över namn på eventuella bröllopsgäster.

Tingsrätten finner dock bröllopsplanerna osannolika. Dels har det varken skickats ut några skriftliga inbjudningar eller bokats någon lokal, dels var det enligt förhörsuppgifter bara den tilltänkta makans mamma som kände till vigseln.

Kvinnan ska även ha uppgett att frågan om det skulle bjudas på alkohol inte förts på tal.

Tingsrätten anser det mycket osannolikt att man skulle köpa alkohol för mellan 10 000 och 15 000 kronor till en fest med 50 gäster då detta skulle innebära att varje gäst skulle dricka 19 liter öl, cider och alkoläsk. På detta 0,3 liter sprit och 0,6 liter vin var. Bara ölen, cidern och alkoläsken motsvarar över 30 burkar per person.

Den andre mannen har hävdat att han skulle använda sin halva av alkoholen för privat bruk i två år. Genom konsumtionen av öl, cider och alkoläsk skulle han då överskrida referensnivån med tio gånger och dricka motsvarande 1,3 liter av dessa varor om dagen.

Även om han uppgett under förhör att han festade mycket under den aktuella perioden samt skulle bjuda vänner på alkohol finner tingsrätten inget stöd till att mannens alkoholkonsumtion skulle ligga så högt.

Tingsrätten anser att det är bevisat att de båda männen smugglat samt olovligen sålt alkohol, vilket bland annat stöds av sms-konversationer. De döms nu till vardera 100 timmars samhällstjänst.

Mer läsning

Annons