Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsmugglare döms för att ha fört 3 500 liter sprit över Öresund – använde taxibilar

Två män hemmahörande i Sundsvall döms av Sundsvalls tingsrätt till fem respektive sju månaders fängelse för att under ett par års period systematiskt smugglat sprit över Öresund.

Annons

Genom den ene mannens bropass – så kallat Brobizz – drivmedelsköp, valutaväxling och beslag har utredningen lyckats styrka att männen gjort ett flertal resor över sundet för att i Tyskland inhandla stora mängder alkohol som de sedan bjudit ut till försäljning eller givit bort till bekanta. Männen döms, delvis beroende på preskription, för 12 respektive 13 sådana resor.

Männen stod även åtalade för att ha utnyttjat ett fraktbolag för att tillsammans med vänner och bekanta fraktat stora mängder alkohol över sundet. Tingsrätten konstaterar dock att detta inte är något männen kan dömas för och denna del i åtalet har alltså avskrivits.

Resorna ska, enligt tingsrättens bedömning, ha tagit ungefär ett dygn av männens tid i anspråk vardera. Genom männens tillvägagångssätt vid anlitande av fraktbolaget har tingsrätten slutit sig till att männen även vid resorna över Öresundsbron ska ha lastat på ett sådant sätt att den vinst de gjort per resa maximerats. Totalt, efter omvandling, ska det röra sig om 3500 liter sprit. Vid flera av tillfällena har man utnyttjat taxibilar för att smuggla spriten.

I målet döms även ett antal individer för att ha tagit del av smuggelvarorna. Tingsrätten fastställer att den mängd sprit det rör sig om varit för stor för att ge männens hävdande av att det skulle ha varit för privat konsumtion någon tyngd.

Mer läsning

Annons