Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia varnar för nätfiskeförsök: "Kan vara förhållandevis professionella"

Har du fått ett mejl eller SMS från Telia som du tycker ser skumt ut? Det kan röra sig om försök till bedrägeri. Telia avråder sina kunder från att hantera dessa och uppmanar att de raderar dessa då de inkommer.

Annons

Sedan en tid tillbaka cirkulerar bluffmejl, fakturor och SMS med Telia eller Teliasonera som påstådd avsändare. Mottagaren uppmanas att fylla i sina kontouppgifter. Företaget avråder från att besvara dessa. Det rör sig om så kallat nätfiske, även kallat phising, uppger företaget – en typ av bedrägeri som blivit allt vanligare i takt med att fakturahanteringen blir mer digital.

Läs mer: Skatteverket varnar – ny våg av bluffmejl i omlopp

Utöver bluffmejlen som är den vanligaste typen bland de här försöken till nätfiske förekommer även falska kundundersökningar och tävlingar – där adressaten påstås ha möjligheten att delta i utlottning av diverse teknikutrustning.

"Dessa kan vara förhållandevis professionella med Telias logotyp och Telia-liknande e-postadresser. Dessa mejl, sms och kundundersökningar kommer inte från Telia eller TeliaSonera." skriver företaget.

Företaget uppmanar sina kunder att vara särskilt uppmärksamma kring om det kommer konstiga mejl med koppling till Spotify Play+ eller Säker Lagring Extra detta eftersom man på senaste tiden sett en ökning av bluffmejlen riktade till dessa kunder.

Den som misstänker att de mottagit ett sådant här försök till nätfiske uppmanas till radering av detta samt avråds från att klicka på länkar och öppna eventuella filer som skickats med. Företaget meddelar att man spärrat de länkar och avsändaradresser man känner till.

Mer läsning

Annons