Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsrättegången avslutas – huvudmannen minns ingenting

Övergreppen filmades, men den mest aktive gärningsmannen har inget minne av vad som hände i Timrå i mars i år. "Min klient kan varken erkänna eller förneka, eftersom han ingenting minns", säger hans försvarare Jakob Machuka.

Annons

Under torsdagen avslutades rättegången med pläderingarna. Förhandlingen har hållits bakom stängda dörrar och både åklagaren och de misstänktas advokater är förtegna när det gäller en rad uppgifter.

I polisens 600 sidor långa förundersökning finns det uppgifter om att en ekonomisk tvist och en företagsaffär kan ha legat bakom konflikten.

– Förklaringen finns i relationen mellan de inblandade, säger kammaråklagare Christina Edlund Nilsson.

Läs också: Misstänkta nekar till brott

Läs också: Kidnappad man våldtogs i Timrå

Presenningslinan ska ha använts när mannen bands till händer och fötter.

Det var den 16 mars som en bil kördes fram intill mannen när han stod och väntade på bussen på en busshållsplats i Timrå. Han tvingades in i bilen, fördes i väg och hölls fången i tolv timmar. Våldet uppges ha varit brutalt med sparkar och slag. Därefter våldtogs han med en dildo.

Tre dagar efter kidnappningen säger personen som utpekas som huvudman i ett telefonsamtal att han även är beredd på att skära halsen av antagonistens fru och barn. Under avlyssnade samtal framgår också att den utpekade är redo att åka till Gävle och gömma sig eftersom han inser att polisen är honom på språren.

Den yngste av de inblandade männen har sagt i förhör att han bara hade känt huvudmannen i en vecka och träffat honom ett fåtal gånger, när han ombads följa med i mannens bil för att hjälpa honom. "Jag är yngre än alla. Jag trodde inte de skulle våldta honom och slå honom på det sättet", säger han i ett polisförhör.

Mannen hävdar att han aldrig har haft något med polisen att göra tidigare. "Jag vill bara prata med mina nära", säger han avslutningsvis.

Det finns gott om bevisning i målet. Förutom de avlyssnade samtalen är våldtäkten filmad i sin helhet och det finns DNA från olika föremål som lämnades på platsen där de grova övergreppen skedde.

Kammaråklagare Christibna Edlund Nilsson.

Christina Edlund Nilsson yrkar på långa fängelsestraff för flera inblandade och hon har lagt fram ett utvisningsyrkande med förbud om att återvända till Sverige för fyra av dem. Den misshandlade mannen har också genom sin advokat lagt fram ett skadeståndskrav på 235 750 kronor.

Jakob Machuka tror att det kan bli aktuellt med en psykiatrisk undersökning när det gäller hans klient.

– Det hoppas jag få besked om redan i dag, säger han.

Läs också: Utredning om grov våldtäkt växer – här häktas en tredje bakom stängda dörrar

Läs också: Häktade för människorov, grov våldtäkt och misshandel

Mer läsning