Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännen Lotta misshandlades till döds – nu riktar Emelie kritik mot åklagare

Många visste, men sa inget. Sedan vännen Lotta från Härnösand, 41, brutalt misshandlades till döds av sin 33-årige expojkvän har Emelie Nixon, 42, rannsakat sig själv. Hon har försökt hitta svar, men finner inga. – Kunde vi gjort mer och annorlunda? Vi visste ju att hon levde i ständig skräck för mannen.

Annons

Emelie Nixon var nära vän med Lotta, 41, som misshandlades till döds av sin expojkvän. Hon tog initiativet till en manifestation mot kvinnovåldet för att hedra Lottas minne.

Minnesstunden i Stadsparken blev en värdig och fin hyllning till Lotta.

Lotta, en lite blyg men aktiv kvinna som beskrivs som ett föredöme för andra , mötte döden efter att ha blivit brutalt misshandlad av sin expojkvän. Enligt vad polisen sagt och utredningen hittills visat misshandlades hon till oigenkännlighet.

Dådet har chockat inte bara hennes vänner i Härnösand och Stockholm utan ett helt land.

För att hedra Lotta och manifistera mot kvinnovåldet hölls under fredagen en tyst minut i Stadsparken i Härnösand och manifestationer i Umeå och Stockholm.

– Hon var en smart tjej och gav så mycket. Det var en älskad person av många, säger vännen och initiativtagaren till manifestationen, Emelie Nixon.

För att förstärka budskapet uppmanade hon folk att måla blåtiror i ansiktet under manifestationen.

– Det är många kvinnor som känner sig otrygga. Kontaktförbudet fungerar inte, det är något i rättssystemet som inte stämmer. Straffen för våldsbrott borde skärpas, anser Emelie.

Lotta

Läs mer: Tyst minut i Stadsparken för Lotta – misshandlades till döds

Hon har själv levt i flera dåliga relationer där hon blivit utsatt för våld. Efter det har Emelie jobbat aktivt för att hjälpa andra kvinnor som hamnat i samma situation.

Emelie Nixon har haft tät kontakt med Lotta. De senaste året har vänskapen fördjupats. Efter att ha träffat den 33-årige mannen i början av mars i år var det till Emelie hon vände sig och berättade om trakasserierna.

– Redan en dryg vecka efter att ha träffat mannen hörde hon av sig och ville ha hjälp. Hon var uppriktigt rädd. Senare erbjöds hon plats på skyddat boende, men tackade nej när hon inte fick ta med sin hund.

Men Emelie trodde inte att det skulle så långt, att den man Lotta träffat skulle ta hennes liv.

Läs mer: Härnösands kvinnojour: 75 000 svenska kvinnor utsätts årligen för våld i en nära relation – vi kräver nolltolerans

I dag är hon mycket kritisk till åklagarna som inte fullföljde den utredning mot mannen som påbörjats.

– Mannen anmäldes för kvinnofridskränkning för knappt två veckor sedan. Men utredningen las ned eftersom Lotta inte ville medverka. Hon vågade helt enkelt inte, säger Emelie.

Kort tid därefter krossade mannen ett fönster till Lottas lägenhet, tog sig in och misshandlade henne grovt.

Vad hade kunnat göras annorlunda?

– Vi måste bli bättre på att se offren. Ställa upp som vittnen och finnas till hands. Erbjuda rätt kontakter. Vara drivande och ta hot på större allvar. Det är så sorligt att Lotta inte finns med oss längre, säger Emelie.

Läs mer: Kvinna från Härnösand misshandlades till döds – man häktad misstänkt för mordförsök

Mer läsning