Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsligheten i länet minskar – men fler oroar sig

Västernorrland är det län i Sverige som har minst problem med egendomsbrott. Dit hör bland annat bostadsinbrott.
Dessutom har den typen av brott faktiskt minskat, i princip halverats på tio år.

Ändå trodde 80 procent av västernorrlänningarna förra året att brottsligheten ökat kraftigt under de senaste tre åren. Det är den högsta orossiffran i landet.

Det här visar den "Nationella trygghetsundersökningen 2006-2015" som Brottsförebyggande rådet, Brå, nu presenterat.

Andelen västernorrlänningar som utsattes för egendomsbrott under 2014 var 4,6 procent. Det är hälften så många som riket i genomsnitt. Generellt ligger hela Norrland bra till i den statistiken.

Ser man till statistiken för våldsbrott, som misshandel och personrån, ligger Västernorrland och övriga landet på en ganska stabil nivå i andelen drabbade under det senaste årtiondet. Andelen västernorrlänningar som blivit utsatta är lite lägre än genomsnittet. Ungefär en av tjugo personer har drabbats.

En tredje brottskategori är "brott mot enskild person". Till det räknas brott som hot, sexualbrott, personrån, bedrägerier och liknande.

Där varierar andelen personer som råkat illa ut ganska mycket mellan åren i Västernorrland. Siffran pendlar dock runt tio procent. Som värst under det senaste årtiondet var det 2008, när 13,7 procent av västernorrlänningarna utsattes för den typen av brott.

Här har faktiskt andelen svenskar som oroar sig för att vistas ute kvällstid legat stabilt, eller snarast minskat de senaste tio åren.

Det tycker Börje Öhman, informationschef hos polisen i Västernorrland, är positivt.

– Människor behöver inte vara oroliga för att gå ute på kvällen. De som drabbas av våld är i princip 20-åriga män på väg hem från krogen, säger Börje Öhman.

Han har också läst trygghetsundersökningen och säger att det finns en allmänt utbredd missuppfattning om att antalet brott ökat dramatiskt och att oron för brott är överdriven.

– Det kan hänga samman med att det är skillnad mellan känsla och verklighet. Man går efter subjektiva upplevelser hos sig själv och andra man känner. Inte efter faktiska siffror.

Börje Öhman säger också att media bidrar till att sprida känslan av dramatiskt ökad brottslighet.

– Man läser och tar till sig av det man ser på tv om olika brott. Det behöver heller inte handla om vad som händer i den egna regionen, utan det är lätt hänt att ta till sig av hela världens elände.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!