Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsregistren avslöjade inget – notorisk bedragare fick praktik på HVB-hem

Enligt brotts- och misstankeregistren är mannen "ren", trots att han har suttit i fängelse för omfattande ekonomisk brottslighet. Och i maj är det dags igen. Då står han än en gång inför rätta för grova bedrägerier och för att ha fått jobb som psykolog med hjälp av ett falskt examensbevis.
Under hela hösten har mannen praktiserat på ett HVB-hem i Västernorrland.
– Jag skulle aldrig ta in någon här, ens om personen bara var misstänkt för snatteri, säger föreståndaren som känner sig grundlurad.

Annons

Mannen har ett omfattande brottsligt förflutet, men när han dök upp på behandlingshemmet tillsammans med en handläggare på Arbetsförmedlingen lyckades han få en flera månader lång praktik. På HVB-hemmet i Västernorrland behandlas unga vuxna män med missbruksproblem. Många av dem har också ett kriminellt förflutet.

Mannen sa att han var beteendevetare och det var han själv som förmedlade registerutdragen. Han sa att han för några år sedan sökte en tjänst som han inte var kvalificerad för, och att han kände ånger över det, men när det gäller mannens övriga bakgrund har föreståndaren under hela hösten varit helt ovetande.

– Jag tycker det finns en skyldighet hos alla aktörer att ge mig den här sortens upplysningar. Vad ger jag för signaler till mina ungdomar och klienter om jag tar emot en person på praktik som fortfarande är aktuell i ett polisärende som inte har varit i tingsrätten. Jag blir väldigt olycklig när jag hör det här. I misstankeregistret borde det ha stått vad han misstänks för, säger hon.

Det var för drygt två år sedan som den spektakulära historien rullades upp om 37-åringen från Sundsvall. I Ånge hade skolförvaltningen i god tro anställt mannen som skolpsykolog. Då visade det sig att han hade fått jobbet på falska grunder. Han saknade behörighet och examensbeviset från Stockholms universitet var falskt.

I samma veva framkom det att mannen har lurat flera kvinnor som han har levt med. I mitten av 2000-talet dömdes han till fängelse i ett år och tio månader för grov ekonomisk brottslighet. När mannen frigavs villkorligt mötte han nästa offer, en Sundsvallskvinna som han fick barn tillsammans med och som plötsligt stod med miljonskulder eftersom mannen handlade varor och beställde renoveringar i hennes namn utan att betala.

En rad brott är fortfarande ouppklarade. Den 18 maj i år påbörjas en tingsrättsförhandling gällande flera grova bedrägerier, samt urkundsförfalskningen som mannen misstänks för efter den avbrutna anställningen i Ånge.

För behandlingshemmets föreståndare är det obegripligt att mannen på papperet ser ut att ha ett fläckfritt förflutet. Men på Rikspolisstyrelsen är man inte lika överraskade.

– Begär man att få ett utdrag för HVB-hem så visas inte alla typer av brott. Det kan vara så att den typen av brott den här personen har begått inte syns. Registren är begränsade, säger Thomas Spett, handläggare.

Men enligt en person med god insyn i polisutredningen är det inte helt säkert att registerutdragen var så "blanka" som det framstår.

– Man ska komma ihåg att den här mannen är en väldigt god förfalskare, säger personen.

37-åringen begärde ut registerutdragen i september och så sent som för ett par veckor sedan har han beställt ut nya utdrag som ska kunna visas upp inför eventuella anställningar på HVB-hem.

ST har sökt 37-åringen för en kommentar utan att lyckas få kontakt med honom.