Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryt inte sönder det vi har byggt

Kommunerna har dålig ekonomi. Om man sänker kostnaderna för dagens kommunanställda så kan man förstås teoretiskt anställa fler i kommuner och landsting. Då skulle fler nyanlända få jobb. Det är den principen de borgerliga och diverse nationalekonomer av borgerlig tappning hänvisar till, när man till och med vill lagstifta om lönesänkningar för lågavlönade enligt devisen ingångslönerna är för höga.

S-debattören Ann-Marie Lindgren påpekar att den som la förslaget att detta skulle drabba lärare, poliser eller sjuksköterskor, förstås skulle få backa direkt. Men när det gäller riktigt lågavlönade går det tydligen bra, om man får tro de borgerliga (vilket man förstås inte ska).

Det är ett märkligt förslag på många plan. Hur tänker den som tycker att en liten grupp ska bära kostnaden för något som hela samhället måste ta, inte minst av den rimliga anledningen att det i nästa skede är hela samhället som tar vinsten av invandringen. Tanken att lägga kostnaden för den stora flyktingströmmen på de lägst avlönade är därtill det bästa stöd man kan ge de främlingsfientliga och nyfascisterna i SD.

Den vinst jag talar om uppkommer först i det läge där flyktingar kommer i arbete. Men här är det värt att notera, åter läser jag Lindgrens alster i Aktuellt i politiken (S), att väldigt få i denna flyktingström, 7 procent, är över 45 år. Inte ens en procent är pensionsmässiga. 61 procent var upp till 24 år. Hälften var under 18 år.

Här finns en stor del av den arbetskraft som Sverige skriker efter, inom bara några år. De kommer att kunna bidra i många år. Och varför skulle vi tro eller än mindre önska oss att de ska förbli okvalificerade?

När det gäller barn som kommer till Sverige före skolåldern finns ingen skillnad i kunskapsinhämtning jämfört med svenskfödda barn. För de som kommer som tonåringar är det lite annorlunda. De får kort tid på sig att lära sig det de behöver. Problemen blir förstås större i de fall de inte hade någon utbildning att tala om när de kom till Sverige. För de unga över 20 är utmaningen säkert stor i många fall, men här finns redan många arbetsmarknadsåtgärder att ta till.

Säkert är bara att vi som nation inte har något att vinna på att minska ambitionen att konkurrera med kunskap.

Lika säkert är att vi som nation inte har något att vinna på att öka klassklyftorna och slå mot dem som redan tjänar minst. De borgerligas förslag om sänkta löner för lågavlönade är ett säkert sätt att bryta sönder samhället och öka på främlingsfientligheten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel