Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetkris i naturen

Annons

Att hålla sin budget är lika avgörande i ekologin som i ekonomin. Därför är det hög tid att även diskutera naturens budget. Den är nämligen redan slut för i år.

I längden kan vi inte göra av med mer naturtillgångar än vad jorden årligen kan återskapa. Ändå gör vi det varje år numera. I år tog naturens årsbudget slut redan i tisdags. Denna dag kallas Earth Overshoot Day och hade infallit redan i våras om alla levt som i Sverige. Resten av året lever vi på att stjäla resurser från kommande generationer. Vi förstör då också den känsliga balansen i naturen och får hela ekosystem att kollapsa.

Det är därför hög tid att enas över de politiska blockgränserna om övergripande konkreta och långsiktiga åtgärder för att dra vårt strå till stacken. Inte minst behövs ett nationellt utsläppstak likt den Climate Change Act som sedan 2008 hjälpt Storbritannien att konkret minska sin inhemska klimatpåverkan oavsett regering.

Det är bråttom, men inte för sent. På varje beslutsnivå finns hopp om framtiden:

* Opinionsundersökningar tyder på ett globalt stöd bland människor för en radikalare klimatpolitik. Miljöfrågorna är bland det som oroar svenskarna absolut mest och kan avgöra nästa val.

* Varje kommun kan spela en viktig roll genom att testa unika åtgärder som sedan kan spridas över landet och till och med världen om de är framgångsrika.

* Det är fullt möjligt att må bra och trivas med sitt liv utan att ha en hög klimatpåverkan. Behöver vi så mycket prylar för att vara lyckliga? Behöver vi åka bil även på kortare sträckor? Behöver vi äta kött till varenda måltid?

Alla sedlar är valsedlar. En så vardaglig sak som val av mat påverkar i vår globaliserade värld allt ifrån olja och regnskogar till jordbruksmark och dricksvatten. Människan är beroende av miljön, men miljön är inte beroende av människan. Därför är miljöfrågorna de viktigaste i politiken. Klarar vi inte miljön, så kan vi till slut inte klara någonting annat.

Kommande generationer, människor i andra länder, naturen och djuren – alla påverkas de när vi svenskar nästa år väljer politiker på nytt. Eftersom dessa grupper själva inte kan rösta, så är de beroende av att vi alla väger in även deras intressen och väljer fler politiker som tar miljöfrågorna på allvar.

Göran Hådén, partistyrelseledamot Miljöpartiet de gröna

Eva Andersson, språkrör MP Västernorrland

Mattias Näsman, språkrör MP Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel