Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buller på Norra kajen

Det att bullra rejält kring Norra kajen-projektet – i flera månader.

– Det är ofrånkomligt i samband med pålningsarbeten, säger Benny Ersson, stadsbyggnadskontoret

Det handlar om 176 stålrörspålar som nu ska slås ner i samband med kajrenovering i det blivande bostadsområdet.

Pålarna, som är 18 meter långa, kommer att ta cirka 1,5 timme vardera för att slå ned. På måndag drar arbetet igång och avslutas först om två-tre månader.

– Det är oundvikligt att det blir störningar, men vi försöker få ner bullernivåerna så mycket som möjligt, säger projektledaren Benny Ersson. Bullerberäkningar har gjorts vid de bostäder och kontor som ligger närmast området och dessutom kommer man att göra nya kontroller i samband med att pålningsarbetet drar igång på allvar.

Pålningen kommer också att ske enbart på dagtid för att minimera störningsmomenten.

Det området där kajrenoveringen sker är från Beijers och förbi de två närmaste Tibnor-husen, eller före detta Tibnor-husen då de nu är rivna.

En kajrenovering på 180 meter som totalt beräknas kosta cirka 70 miljoner. Senare kommer den östligare delen av kajen att renoveras.

– Den kajrenovering som nu har dragit igång och där pålningsarbetet ska inledas ska vara klar hösten 2014, säger Benny Ersson.

Stadsbyggnadskontoret kommer också att bygga gator och parker på Norra-kajenområdet. Ett arbete som dock inte väntas dra igång förrän man mer i detalj vet hur de första bostadsområdena ska se ut.

Det är Norra kajen exploatering AB, där kommunen är hälftenägare med avsikt att köpa hela bolaget, som ska sälja byggrätter men hittills har inga tomter sålts.

Det senaste utspelet kring detta gjordes i juni då den styrande koalitionen i kommunen meddelade att Mitthem ska vara först att sätta spaden i jorden. Det handlar då om 50 till 100 nya lägenheter i den etapp som omfattas av 800 lägenheter.

Totalt ska 1 400 lägenheter byggas i området.

Sundsvalls kommun planerar att också under året dra igång kajrenoveringen på den södra sidan av Selångersån. Ett arbete som dragit ut på tiden till följd av överklaganden till Förvaltningsrätten.

Sedan tidigare har den norra sidan av ån rustas upp och nu rör det sig om motsvarande sträcka, Skolhusallén-Storbron, på den motsatta sidan.